dinsdag, 1. december 2015 - 17:10 Update: 01-12-2015 17:16

'Filmbranche klaar voor beboeten illegaal downloaden'

'Filmbrache klaar voor beboeten illegaal downloaden'
Foto: MV Blik op Nieuws
Amsterdam

Eigenaar van filmdistributeur Dutch FilmWorks Willen Pruijssers zegt tegenover BNR dat de Nederlandse filmdistributeurs willen vanaf volgend jaar illegale downloaders gaan beboeten.

Volgens Pruijssers betekent het illegaal downloaden van films een schadepost van zeker 235 miljoen euro voor de filmbranche. In Duitsland zijn providers verplicht om mee te werken aan het opsporen van illegale downloaders. De filmbranche wil begin volgend jaar al voor een aantal titels bekijken wat de sanctie-mogelijkheden zijn. Door het achterhalen van IP-gegevens wil men via de providers het bijbehorende adres op te vragen. ‘Als ze meewerken kunnen zij de waarschuwingen en boetes sturen’, aldus Pruijssers.

‘We weten dat dat de film Michiel de Ruyter in één week achtduizend keer illegaal werd gedownload en de film Jurassic World werd in Nederland in oktober 550.000 keer gedownload en in Duitsland maar 65.000 keer, omdat daar de consument weet dat je wel eens een boete op de deurmat kunt krijgen. Daar gaat een enorm schrikeffect van uit. En zodra je weet dat dat gebeurt gaan heel veel consumenten gewoon afhaken.’

Categorie: