dinsdag, 1. december 2015 - 19:59 Update: 01-12-2015 21:15

Burgemeester Rob van Gijzel wil september 2016 stokje overdragen

Rob van Gijzel kondigt vertrek als burgemeester van Eindhoven aan
Foto: Screenshot Youtube / Gem. Eindhoven
Eindhoven

Burgemeester Rob van Gijzel heeft dinsdagavond aangekondigd zijn werk als burgemeester in september 2016 te willen neerleggen. Dit meldt de gemeente Eindhoven dinsdagavond.

'Hij heeft de gemeenteraad op dinsdag 1 december over zijn voornemen geïnformeerd. Zijn streven is om aan te blijven totdat zijn opvolger is geïnstalleerd, naar verwachting rond 1 september 2016', aldus de gemeente.

Bijna 8 jaar burgemeester

Rob van Gijzel is nu bijna 8 jaar burgemeester van Eindhoven. Hij neemt deze stap nu met het oog op een soepele overgang in het stadsbestuur. In 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen, Van Gijzel wil dat zijn opvolger ruim is ingewerkt op moment dat in 2018 nieuwe raadsleden en wethouders aantreden. 

Bij de herbenoeming, april vorig jaar, heeft hij aangegeven zijn tweede termijn niet volledig vol te maken omdat hij na zijn burgemeesterschap van Eindhoven zijn werkzame leven met een mooie nieuwe uitdaging wil voortzetten. Het is nog niet bekend wat, de komende periode geeft hem de gelegenheid zich daarop te oriënteren.

Niet een afscheid

Van Gijzel ziet zijn mededeling niet als afscheid. Hij wil de komende maanden met volle kracht verder bouwen aan Eindhoven, een stad met een profiel om trots op te zijn: 'Eindhovenaren zijn trots op hun stad en terecht. Economisch doen we het al jaren beter dan het landelijk gemiddelde. Jaren waarin Eindhoven niet alleen de diepste economische crisis na de Tweede Wereldoorlog heeft weerstaan, maar tegelijkertijd ook op een geweldige manier heeft gebouwd aan haar toekomst'. 

'Sociaal heeft de stad een sterk profiel, zowel voor wat betreft de sociale voorzieningen als in onderlinge solidariteit en verbondenheid. We hebben elk jaar geweldige evenementen van wereldklasse en in ruimtelijk opzicht worden enorme slagen naar de toekomst gemaakt.'

Energie

Nationaal en internationaal ziet Van Gijzel ruime erkenning voor Eindhoven en wordt de stad genoemd als voorbeeld van samenwerking, als voorhoede van technologische ontwikkeling en als plek om goed in te kunnen investeren. Figuurlijk gesproken heeft hij jarenlang ook gedaan: 'Zaken losmaken, vernieuwen, kantelen en tegelijkertijd verbinden, dat geeft mij energie. Die energie heb ik de afgelopen jaren voluit mogen inzetten.'

Categorie:
Provincie: