woensdag, 2. december 2015 - 7:59 Update: 03-12-2015 9:57

PvdA wil verbod op 'kiloknallers' supermarkten

'PvdA wil af van verkoop spotgoedkoop vlees'
Foto: fbf archief
Den Haag.

De PvdA wil dat staatsecretaris Van Dam van Economische Zaken de zogenoemde 'kiloknallers' in supermarkten gaat aanpakken.

De kiloknallers ( grootverpakkingen met spotgoedkoop vlees) dwingen boeren hun vee te fokken tegen de laagst mogelijke kosten. PvdA'er Sjoera Dikkers in de media: 'Daardoor is er geen geld voor wat extra bewegingsvrijheid in de stal en worden dieren met antibiotica op de been gehouden. Antibiotica die wij uiteindelijk ook binnen krijgen. Dat kan zo niet langer. Dit is niet alleen slecht voor de dieren en slecht voor de boeren, maar ook voor de gezondheid van mensen.' De partij wil een verbod op de verkoop van vlees onder de kostprijs. Dit melden verschillende media woensdag.

Volgens Dikkers heeft duurzaam vlees de toekomst. Dikkers:'Daar is al steeds meer vraag naar, en steeds meer mensen zien in dat dieren ook een fatsoenlijk leven verdienen.' Sjoera Dikkers zal woensdag tijdens het debat over de begroting van de land landbouw om een verbod vragen.

Haar voorstel kan waarschijnlijk rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Die stemde in januari al in met een motie van de PvdA om de kiloknallers aan te pakken. Er werd toen aangestuurd op een overleg met de supermarkten, maar volgens de PvdA levert dat overleg niets op. De supermarkten blijven doorgaan met het zo goedkoop mogelijk inkopen van vlees. Volgens de PvdA heeft al de helft van de Europese landen een verbod op het verkopen van vlees onder de kostprijs.

Categorie:
Provincie: