woensdag, 2. december 2015 - 21:26 Update: 02-12-2015 22:42

'Sommige ouderen krijgen alleen nog aandacht wanneer ze in de kist liggen'

Sommige ouderen krijgen alleen nog aandacht wanneer ze in de kist liggen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amstelveen

In Nederland zitten ruim 200.000 mensen alleen tijdens de feestdagen. Nederland telt steeds meer ouderen, waarvan nu ruim 2,9 miljoen 65-plussers.

Van deze grote groep blijken zo'n 900.000 zich eenzaam te voelen. Ruim 200.000 (10% van de ouderen) in Nederland zitten tijdens de feestdagen alleen.

''Laat jij je kisten''

Maar ook ouderen in verzorgingshuizen moeten vaker een beroep doen op de aanwezige verzorging omdat familie hen niet meer opzoekt. In sommige gevallen is het zo schrijnend dat bewoners door familieleden worden binnengebracht, maar je ze vervolgens maanden niet meer ziet. ''Maar opeens zie je de familie weer staan'', zo vertelt een verzorgende van een tehuis in de regio Amstelland. ''Dan zie je ze op een rijtje staan bij de uitgang wanneer de lijkkist naar buiten wordt gedragen''.

De eenzaamheid onder ouderen zal de komende jaren alleen maar toenemen. Rond 2050 is 10% van de bevolking 80-plusser (bron: CBS). Eenzaamheid kan ernstige gevolgen hebben zoals een verhoogde bloeddruk, een hoog stressniveau en een hogere kans op depressie. Eenzame ouderen blijken 14% meer kans te hebben op een vroege dood dan de gemiddelde persoon.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):