donderdag, 3. december 2015 - 16:50 Update: 03-12-2015 17:09

Tiener (17) krijgt 90 dagen jeugddetentie voor geven zware XTC-pil als 'pepermuntje'

Tiener (17) krijgt 90 dagen jeugddetentie voor geven zware XTC-pil als 'pepermuntje'
Foto: NFI
Gouda

De meisjes kwamen elkaar op 29 juni 2014 tijdens het uitgaan in Gouda tegen. Het 17-jarige meisje gaf aan het slachtoffer een snoepje, dat zij aannam en opat in de veronderstelling dat het om een pepermuntje ging. Er zat een afdruk van een dominosteen op. Toen zij het had opgegeten, lachte de 17-jarige en zei ze dat het om een XTC-pil ging. Het slachtoffer probeerde tevergeefs de pil uit te spugen.

Domino-CTX-pil

De dag na het incident werd de urine van het slachtoffer onderzocht en deze bleek inderdaad stoffen te bevatten die in een XTC-pil voorkomen. Het ging om een Domino-XTC-pil: een pil met een veel grotere hoeveelheid MDMA dan normaal en daarom gevaarlijk.

In de dagen na het inslikken van de XTC-pil kreeg het slachtoffer last van bijwerkingen en werd ze uiteindelijk voor vijf dagen opgenomen in het ziekenhuis. Het slachtoffer deed aangifte. De 17-jarige ontkende tegenover de politie dat zij de pil aan het slachtoffer had gegeven.

Tegenover een ander schoolgenootje bekende de 17-jarige wel dat zij aan het slachtoffer een XTC-pil had gegeven. In een ander gesprek met twee schoolgenootjes vertelde de 17-jarige dat Domino-XTC-pillen heel gevaarlijk zijn en dat ze weet dat er een jongen aan de pil is overleden. 

Ze zei dat als het meisje dat zij eerder in vertrouwen nam, doorvertelde dat zij de XTC-pil aan het slachtoffer had gegeven, dat het meisje dan medeplichtig zou zijn. Het gesprek werd opgenomen en later ter zitting als bewijsmateriaal gebruikt.

De 17-jarige ontkende ook ter zitting stellig de XTC-pil te hebben gegeven aan het slachtoffer. De officier van justitie noemde ter zitting dat het meisje een ernstig strafbaar feit heeft begaan door haar schoolgenootje een pil te geven waarvan zij wist dat deze schadelijk voor de gezondheid kon zijn. 

Facebookgesprekken

Dit blijkt naast het opgenomen gesprek ook uit Facebookgesprekken die door het 17-jarige meisje zijn gevoerd. De officier van justitie neemt het meisje haar houding zeer kwalijk. Zij toont geen spijt maar blijft glashard ontkennen dat ze het heeft gedaan. De rechtbank was het met de officier van justitie eens dat het meisje de strafbare feiten heeft gepleegd en veroordeelde de 17-jarige.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):