donderdag, 3. december 2015 - 17:48 Update: 03-12-2015 22:02

118 politiemensen konden zonder AIVD-screening bij geheime informatie

118 politie medewerkers vervullen vertrouwensfunctie zonder vereiste A-screening
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Er blijken op dit moment 118 politiemedewerkers te zijn die zonder de vereiste A-screening een vertrouwensfunctie vervullen. Dit meldt de politie donderdagavond tegenover BlikopNieuws.nl.

'Een groot deel van hen gaat tijdelijk andere werkzaamheden verrichten', aldus de politie. Korpschef Gerard Bouman noemt het zuur dat zij de dupe zijn van tekortkomingen binnen de politieorganisatie.

Corruptie

De politie heeft de vereiste veiligheidsonderzoeken voor functionarissen die een A-vertrouwensfunctie vervullen onvoldoende op orde. Dit kwam aan het licht bij een inventarisatie naar aanleiding van een onderzoek naar een ex-medewerker die verdacht wordt van corruptie. 

Bij in totaal 118 medewerkers met een A-vertrouwensfunctie is niet het vereiste A-veiligheidsonderzoek door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) uitgevoerd. Dit komt uitsluitend doordat verzuimd is om op tijd een veiligheidsonderzoek aan te vragen. Voor geen van deze politiemedewerkers heeft de AIVD een positief advies geweigerd.

Tijdelijk andere werkzaamheden

Een groot deel van deze 118 collega’s gaat per direct tijdelijk andere werkzaamheden verrichten, in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek door de AIVD. De invulling van deze andere werkzaamheden gebeurt in goed overleg met de directe leidinggevende. De betreffende medewerkers worden hierover geïnformeerd.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: