vrijdag, 4. december 2015 - 18:40 Update: 04-12-2015 18:47

'Bedrijvendokter' opgepakt voor stelselmatige faillissementsfraude

'Bedrijvendokter' opgepakt voor stelselmatige faillissementsfraude
Foto: EHF
Schiedam

Twee mannen uit Den Haag en Schiedam zijn respectievelijk vorige week en afgelopen dinsdag door de FIOD aangehouden. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

'Het tweetal wordt verdacht van valsheid in geschrift en stelselmatige faillissementsfraude. De 72-jarige hoofdverdachte uit Schiedam zou noodlijdende bedrijven opkopen, om ze vervolgens leeg te trekken en daarna failliet te laten gaan. Er zou voor meer dan een half miljoen euro aan de boedels zijn onttrokken. De schuldeisers bleven met lege handen achter.', aldus het OM 

De 72-jarige hoofdverdachte is afgelopen dinsdag aangehouden. Hij is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris en die heeft de man voor 14 dagen in bewaring gesteld. Hij was tussen 2009 en 2013 betrokken bij meerdere faillissementen, waaronder die van een betonvlechtbedrijf uit Den Haag, twee uitzendbureaus en een opslagbedrijf in Etten-Leur. 

Een 41-jarige man uit Den Haag wordt verdacht van het (mede)plegen van faillissementsfraude met het betonvlechtbedrijf. De FIOD hield hem vorige week dinsdag aan en hij is vorige week door de rechter-commissaris in bewaring gesteld voor 14 dagen. 

Het betonvlechtbedrijf werd op 12 juli 2011 failliet verklaard door de rechtbank Den Haag. Vlak voor het faillissement zou er voor circa 350.000 euro aan de boedel zijn onttrokken. In maart zou het bestuur van het bedrijf zijn overgedragen aan diverse stichtingen, die uiteindelijk aan de 72-jarige hoofdverdachte blijken toe te behoren. 

De 72-jarige Schiedammer maakt als bedrijvendokter in faillissementen vaker gebruik van stichtingen en besloten vennootschappen. Het gebruik van deze rechtspersonen maakt het geheel ondoorzichtig en de ontrafeling daarvan kost de nodige tijd en deskundigheid. 

Categorie:
Provincie: