maandag, 7. december 2015 - 15:37 Update: 07-12-2015 16:45

OM in hoger beroep 'moordbroers' uit Hoogeveen

OM in hoger beroep moordende broers uit Hoogeveen
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Exloo

Het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland gaat in hoger beroep in de zaak van de twee broers uit Hoogeveen die een man op het Dwingelderveld en een echtpaar uit Exloo om het leven hebben gebracht. Het OM had voor beide levenslange gevangenisstraf geëist.

30 jaar celstraf

De rechtbank legde de beide broers een gevangenisstraf van 30 jaar op. Voor de oudste van de twee legde de rechtbank tevens een tbs-maatregel op. Beide broers werden vrijgesproken van moord op dhr. Smit omdat voorbedachte rade niet bewezen kon worden. Hierdoor werd de oudste broer veroordeeld voor doodslag met geweld en de jongste van het duo voor diefstal met geweld met als gevolg de dood. De rechtbank achtte wel moord bewezen op het echtpaar Veenendaal.

Smit niet in opwelling vermoord

Volgens het OM is de heer Smit wel degelijk met voorbedachten rade om het leven gebracht en is niet in een ‘opwelling’ dood geschoten. Het OM is van menig dat beide broers verantwoordelijk zijn voor de dood van Smit. Vandaar dat het OM in hoger beroep gaat.

Tbs-maatregel

Teven kan de officier zich niet vinden in de keuzes die door de rechtbank zijn gemaakt in de verschillende rapportages en de conclusie die op basis daarvan zijn getrokken met betrekking tot de tbs-maatregel voor de oudste broer. Het OM heeft de verdacht door het Pieter Baancentrum laten onderzoeken en die concludeert dat de verdachte volledig toerekeningsvatbaar is. Een contra-expertise op verzoek van de verdediging, die gemaakt is in Vught, stelt dat de verdachte niet volledig toerekeningsvatbaar is.

Levenslang

Het OM is van menig dat levenslang de enige passende straf is voor degelijke ernstige feiten en wil het daarom aan het hof voorleggen. Tot dusver heeft de verdediging niet aangegeven om in hoger beroep te gaan. 

Categorie:
Provincie: