dinsdag, 8. december 2015 - 11:50 Update: 08-12-2015 13:15

Oer-Hollandse klomp is weer HOT

Oer-Hollandse klomp is weer HOT
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Mijdrecht

De oer-Hollandse klomp is weer in. Althans als we naar het straatbeeld kijken in de Ronde Venen. Steeds meer jongeren en ook ouderen lijken de klomp weer te hebben gevonden voor dagelijks gebruik.

Het gaat daarbij om de traditionele houten klomp die vroeger gedurende de middeleeuwen en nog lang daarna in grote delen van Europa gedragen werd, vooral door arbeiders en boeren.

Ondanks dat ook in De Ronde Venen het aantal boeren afneemt, lopen steeds meer en meer inwoners rond op de klomp. Daarmee lijken de 'boeren' in de streek, gelegen tussen de steden Amsterdam en Utrecht, een nieuwe trend neer te zetten. Of de trend zich landelijk voortzet is nog maar de vraag. De jongeren die BlikopNieuws.nl sprak zien het dragen van klompen als échte plattelands uiting. De ouderen vinden het gewoon praktisch.

Schuurfeesten Zwarte Cross

Maar ook op schuurfeesten en het laatste festival van de Zwarte Cross in de achterhoek, zie je een toename van jongeren die op klompen rondspringen.

Leren lopen

Het lopen op klompen vereist een speciale techniek. Iemand die nog nooit op klompen heeft gelopen, kan er veel moeite mee hebben en al snel zijn of haar klompen verliezen. Door bij het optillen van de voet de tenen te krommen wordt de klomp vastgehouden. Mensen die vaak op klompen lopen doen dit onbewust. Het lopen op klompen doet aanvankelijk pijn aan de wreef, maar dat went snel. In Nederland houden anno 2008 nog maar een handjevol klompenfabrieken zich dagelijks bezig met productie van traditionele houten klompen. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):