dinsdag, 8. december 2015 - 14:57 Update: 08-12-2015 19:24

Vijf maanden celstraf voor Oud-Europarlementariër PVV

Oud-Europarlementariër krijgt celstraf voor poging verleiden minderjarige meisjes
Foto: Archief EHF
Den Haag

Een oud-Europarlementariër heeft een celstraf voor de duur van 5 maanden gekregen, waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar. Ook krijgt hij een taakstraf van 240 uren. Het gaat om oud-PVV'er Daniël van der S.

Cocaïne 

De rechtbank acht hem schuldig aan drie pogingen van seksueel verleiden van minderjarige meisjes, middels het sturen van chatberichten via WhatsApp en Facebook en het geven van geld en cadeaus in de periode 2012-2014. Daarbij deinsde hij er zelfs niet voor terug om één van deze meisjes cocaïne aan te bieden.

'Zeer geraffineerd'

Van der S. ging volgens de rechtbank op 'zeer geraffineerde wijze te werk'. 'Hij heeft keer op keer de grenzen van de beïnvloedbare tienermeisjes afgetast  en op sluwe en structurele wijze geprobeerd bij hen de grenzen waar mogelijk met kleine stapjes te laten opschuiven'. Zo vroeg hij de meisjes foto's te laten sturen en nodigde hij de meisjes uit om te komen logeren. Hij liet duidelijk merken dat hij ze sexy en aantrekkelijk vond. De meisjes waren tussen de 15 en 17 jaar. Eén van de meisjes was de dochter van een voormalig medewerkster van Van der S.

De politicus heeft niet geaarzeld om bij de pogingen zijn seksuele verlangens te bevredigen, gebruik te maken van het leeftijdsverschil, zijn positie en status als Europarlementariër en zijn riante inkomen, aldus de rechtbank. Ook heeft hij getracht de meisjes te isoleren van hun omgeving. Dit blijkt uit de chatgesprekken waarin hij benadrukt dat zij niets tegen hun moeder, ouders, zus, vriend of vriendinnetje mogen zeggen. Dit alles maakt dat sprake is geweest van ernstige strafbare feiten.

De zaak kwam uiteindelijk aan het licht toen de vader van een van de meisjes de berichten op haar telefoon las. Volgens de rechtbank raakt de handelwijze van de dader de kern van artikel 248a Wetboek van Strafrecht, waarmee de wetgever de bescherming van jeugdigen tegen seksuele verleiding voor ogen heeft gehad. De rechtbank rekent deze overtredingen van de wet de oud-Europarlementariër in hoge mate aan.

Dat het uiteindelijk niet tot daadwerkelijke seksuele handelingen is gekomen, is een omstandigheid die op geen enkele wijze aan hemzelf te danken is. Verder is hij ook schuldig aan het meermalen bezitten van cocaïne.

Categorie:
Provincie: