woensdag, 9. december 2015 - 8:36 Update: 09-12-2015 8:51

Rijk subsidieerde illegale windmolens

Rijk subsidieerde illegale windmolens
Sint-Maatensbrug

In het Noord-Hollandse Sint-Maartensbrug is illegaal een windturbine geplaatst met subsidie van 3,2 miljoen euro van het Rijk. Dat blijkt uit stukken die zijn opgevraagd door de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines.

Volgens de Volkskrant weigert de overheid om de subsidie terug te vorderen, ondanks dat de eigenaar en de gemeente zich niet aan de bouwvergunning hielden. De eigenaar zette een veel krachtigere windturbine neer dan de vergunning toestond. Daarnaast staat hij op de verkeerde plaats.

De Raad van State bepaalde begin 2015 dat de windturbine op de verkeerde plek stond en diende te worden afgebroken. De gemeente Schagen kneep een oogje toe omdat zij wist dat de windturbine niet aan de vergunningseisen voldeed.

De situatie in Sint-Maartensbrug is niet de enige in Nederland. Zo staat er net buiten Spijkenisse een windmolenpark waarvan de omgevingsvergunning door de rechtbank in vernietigd. Desondanks draait het molenpark nog steeds. Ook twee windturbines in Tollebeek werden illegaal verklaard omdat ze verkeerd waren geplaatst in 2002. Na eindeloze procedures tussen gemeente en eigenaar is  met tot een compromis gekomen. Een molen mocht blijven en de andere werd afgelopen zomer afgebroken. 

Categorie:
Provincie: