woensdag, 9. december 2015 - 8:42 Update: 09-12-2015 9:20

'Veel artsen emotioneel op de werkvloer'

'Veel artsen emotioneel op de werkvloer'
Foto: Archief EHF
Utrecht

Uit een enquête van de afdeling Medische en Klinische Psychologie van de Universiteit van Tilburg blijkt dat de helft van de artsen wel eens op de werkvloer huilt. Een kwart van de artsen huilt ook in het bijzijn van de patiënt.

Dit schrijft het artsentijdschrift Medisch Contact woensdag. De helft van de vrouwelijke artsen en een kwart van de mannelijke artsen heeft het afgelopen jaar minstens een keer gehuild op het werk, zo blijkt uit het onderzoek onder 776 Nederlandse artsen.

De meeste artsen voelen zich ongemakkelijk als ze huilen op hun werk, zeker als de patiënt daarbij is. Maar als ze een traantje moeten laten, vindt de meerderheid van de artsen dit niet per definitie onprofessioneel, onethisch of belachelijk. Wel geven ze de voorkeur aan een andere empathische reactie.

Redenen voor tranen zijn vooral het ontroerende verhaal en lijden van de patiënt, of dat de situatie van de patiënt aan een eigen ervaring doet denken. Artsen vinden het minder gepast als een arts moet huilen vanwege privéomstandigheden of door de dagelijkse werkdruk.

Ook aan patiënten werd gevraagd hoe zij dachten over artsen die moeten huilen in de spreekkamer. De helft vond het ongepast, en 41 procent vond het juist getuigen van empathie en medeleven.

 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):