woensdag, 9. december 2015 - 12:19 Update: 09-12-2015 19:07

Dodelijk konijnenvirus opgedoken in Nederland

Mysterieus virus doodt massaal konijnen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Utrecht

Recent zijn vanuit diverse delen van het land, onder andere de regio’s Nijmegen, Groningen en Utrecht, meldingen binnengekomen over acute sterfte onder konijnen, meldt de beroepsorganisatie van dierenartsen KNMvD woensdag.

Uit post-mortaal onderzoek op konijnen die als gezelschapsdier werden gehouden, uitgevoerd door de afdeling Pathobiologie van de faculteit Diergeneeskunde, is gebleken dat de dieren waarschijnlijk gestorven zijn als gevolg van VHD (Viral Hemorrhagic Disease). Deze ziekte, ook wel Rabbit Hemorrhagic Disease of RHD genoemd, wordt veroorzaakt door een virus, het RHD-virus.

Symptomen

Een met VHD geïnfecteerd konijn zal veelal binnen 24-48 uur sterven, waarbij soms benauwdheid en bloedingen gezien kunnen worden voorafgaand aan de sterfte. Vaak zijn echter geen voorafgaande verschijnselen te zien. Ook kan soms acute benauwdheid worden gezien die ook snel door de dood wordt gevolgd.

Behandeling en vaccinatie

Er is tot op dit moment nog geen behandeling beschikbaar in geval een konijn acute symptomen vertoont als gevolg van een VHD-infectie. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):