woensdag, 9. december 2015 - 15:42 Update: 09-12-2015 19:03

Salmonella en bedorven vlees aangetroffen in gourmetpakketten supermarkt

Wakker Dier treft salmonella en bedorven vlees aan in gourmetpakketten supermarkt
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Er is door stichting Wakker Dier salmonella aangetroffen in een gourmetpakket van een Nederlandse supermarkt. Dit meldt wakker Dier woensdagmiddag.

'De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en betreffende supermarkt zijn ingelicht en gaan stappen ondernemen. Salmonella is gevaarlijk voor zwangere vrouwen, kinderen en mensen met een verminderde weerstand', aldus Wakker dier.

Bedorven vlees

Wakker Dier liet bacterieel onderzoek uitvoeren naar zeven gourmetpakketten die verschillende Nederlandse supermarktketens in de aanbieding hadden. Naast salmonella trof Wakker Dier in drie van de zeven pakketten vlees aan dat al duidelijk aan het bederven was. 

Poepbacterie

Eenmaal werd een Listeriabesmetting geconstateerd en in vijf pakketten werd de poepbacterie gevonden. Rond Kerst volgt de uitslag of er ook multiresistente bacteriën op het vlees aanwezig waren. Bij gourmetten wordt vlees vaak niet goed verhit, waardoor de kans op voedselvergiftiging groter is. Wakker Dier: 'Supermarkten moeten stoppen met reclame maken voor gourmetpakketten waarvan zij kennelijk niet in staat zijn om de veiligheid te garanderen'.

Opzet onderzoek gourmetpakketten

Voor dit onderzoek kocht een onafhankelijk monsterbureau zeven gourmetschotels zonder dierenwelzijnskeurmerk die bij zeven Nederlandse supermarkten in de aanbieding waren. Een voedseltest-bureau voerde vervolgens per schotel een indicatieve laboratoriumanalyse uit op 3 of 4 verse, niet-voorgegaarde, vleessoorten. In totaal ging het om 27 monsters van verschillende soorten gourmetvlees. Verdere resultaten over mogelijke besmetting met campylobacter of resistente bacteriën volgen na de Kerst. 

Categorie:
Provincie: