donderdag, 10. december 2015 - 11:56

"9 op de 10 huisbezitters zich bewust van energieverbruik"

9 op de 10 huisbezitters zich bewust van energieverbruik
Foto: fbf
Utrecht

Negen op de tien huisbezitters zijn zich bewust van hun energieverbruik en een derde houdt dat zelfs nauwkeurig bij. Dit blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en zonnepanelenleverancier Sungevity, uitgevoerd door Multiscope.

Negen op de tien Nederlanders hebben minimaal twee maatregelen genomen om hun persoonlijke energieverbruik terug te dringen. De populairste energiebesparende maatregelen zijn de aanschaf van energiezuinige lampen of apparatuur en gedragsaanpassingen (zoals korter douchen). Veel Nederlanders gaan echter een flinke stap verder. Zo heeft een ruime meerderheid een zuinige HR-ketel en huisisolatie

Zonnepanelen worden mainstream

De populariteit van zonnestroom blijft groeien. Twaalf procent van huisbezitters die nog geen zonnepanelen heeft (ons land telt rond de 4 miljoen eigen woningen) geeft aan dat ze op korte termijn zeker of waarschijnlijk zonnepanelen zullen aanschaffen. Uit het onderzoek bleek ook dat twintig procent van de ondervraagden de kosten van zonnepanelen ruim overschatten.

“Het is fantastisch om te zien hoe zonnestroom de doorbraak naar mainstream maakt,” zegt Roebyem Anders, vicepresident van Sungevity International. “Ook zie je duidelijk een verschuiving in leeftijd. Niet alleen ouderen maar ook steeds meer jongeren overwegen zonnepanelen aan te schaffen.” 

Driekwart positief over klimaattop 

Het bewuste energiegedrag onder Nederlanders en de bezorgdheid over het klimaat gaan hand in hand. Uit het onderzoek – dat enkele weken geleden werd uitgevoerd – bleek dat driekwart van de Nederlanders positief gestemd was over de klimaattop in Parijs en denkt dat de top een goede kans is om vooruitgang te boeken.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):