donderdag, 10. december 2015 - 15:29 Update: 10-12-2015 15:39

Hof zet doodslag op ex-vrouw Zevenbergen om in moord, 14 jaar celstraf

Hof zet doodslag op ex-vrouw Zevenbergen om in moord, 14 jaar celstraf
Foto: Archief EHF
Den Bosch/Zevenbergen

Donderdag is voor het Gerechtshof in Den Bosch een 41-jarige man in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar voor moord op zijn ex-vrouw. Dit meldt het gerechtshof Den Bosch donderdag.

De vrouw werd op 10 januari 2014 in Zevenbergen in de garage van de woning van de man vermoord. De rechtbank Zeeland-West-Brabant vond eerder dat de man schuldig was aan doodslag en legde hem hiervoor 10 jaar gevangenisstraf op.

Ruzie

De man en zijn ex-vrouw hadden een conflict. Zij hadden bij hem thuis afgesproken om hierover te praten. Hij was erg boos op zijn ex-vrouw en had zich voorgenomen om haar te doden. In zijn garage legde de man zeilen en een mes klaar. Toen hij daarmee klaar was, schrok hij naar eigen zeggen van zijn gedachten en kwam tot bezinning. 

Lichaam gedumpt

Onderweg naar het huis van de verdachte had de vrouw telefonisch contact met hem. Dit gesprek verliep onaangenaam en mondde uit in ruzie. Toen zij in zijn huis was nam de man haar mee naar de garage. Daar werd de ruzie voortgezet en duwde de vrouw haar ex-man. Op dat moment sloegen bij hem de stoppen door en bracht hij haar om het leven. Daarna wikkelde hij haar lichaam in het zeil en dumpte dat in het water vlakbij de Schansdijk in Zevenbergen.

Verklaringen

Volgens zijn advocaat heeft de verdachte niet met voorbedachte raad gehandeld. Hij zou zijn ex-vrouw in een hevige gemoedsopwelling om het leven gebracht hebben. Ook zou de verdachte bij de politie niet geheel naar waarheid hebben verklaard. Dat zou hij gedaan hebben uit schuldgevoel en om de politie ter wille te zijn. Verder heeft de advocaat aangevoerd dat de verdachte tijdens het plegen van het feit kampte met extreme bewustzijnsvernauwing waardoor hij niet met voorbedachte raad kón handelen.

Geen doodslag maar moord

Anders dan de rechtbank is het hof van oordeel dat er wel sprake is van moord. Volgens het hof is onvoldoende aannemelijk geworden dat de voor hem belastende verklaringen die de verdachte bij de politie heeft afgelegd (deels) onwaar zijn. Deze verklaringen zijn namelijk consistent en worden bovendien op essentiële punten ondersteund door ander bewijs. 

Het hof vindt bewezen dat de verdachte eerder die dag een plan heeft gemaakt om zijn ex-vrouw om het leven te brengen en dat hij dat plan ook heeft uitgevoerd. Voor zover er op enig moment sprake was van een bewustzijnsvernauwing, betekent dat volgens het hof nog niet dat er geen sprake meer kan zijn van voorbedachte raad.

Straf

In hoger beroep eiste de advocaat-generaal een gevangenisstraf van 12 jaar voor moord. Het hof komt echter tot een hogere straf. Daarbij heeft het hof onder meer meegewogen dat de verdachte het slachtoffer met excessief geweld om het leven heeft gebracht, terwijl 1 van hun 3 minderjarige kinderen in het huis aanwezig was. 

Zoektocht

Het hof rekent het de verdachte verder zwaar aan dat hij zijn daad in eerste instantie verborgen heeft gehouden en zo de dierbaren van zijn ex-vrouw in onzekerheid heeft gelaten over haar lot. Hij heeft zelfs nog meegedaan aan een zoektocht om haar te vinden. De verdachte heeft niet alleen het leven ontnomen van de vrouw, maar ook de kinderen hun moeder. Het hof vindt een gevangenisstraf van 14 jaar hierbij passend en geboden.

Categorie:
Provincie: