vrijdag, 11. december 2015 - 16:05 Update: 11-12-2015 16:33

Drie jaar cel geëist in hoger beroep tegen derde overvaller juwelier Deurne

Den Bosch/Deurne

Vrijdag heeft de advocaat-generaal in Den Bosch tegen een 28-jarige man 3 jaar gevangenisstraf geëist voor zijn betrokkenheid bij de mislukte roofoverval op juwelier Goldies in Deurne, op 28 maart 2014. Bij de mislukte roofoverval kwamen twee andere overvallers om het leven.

De advocaat-generaal heeft daarmee bevestiging gevraagd van het vonnis van de rechtbank. De verdachte is tegen dat vonnis in hoger beroep gegaan. Volgens het Openbaar Ministerie is de man schuldig aan het medeplegen van de poging overval. Hij was weliswaar niet lijfelijk aanwezig, maar hij heeft wel een dusdanige bijdrage geleverd aan het misdrijf dat medeplegen bewezen kan worden. 

Voorverkenning en vluchtauto

Zo heeft de man voorverkenningen uitgevoerd en een vluchtauto geregeld. Ook heeft hij mobiele telefoons die door de beide andere verdachten aangeschaft dan wel gebruikt en onderdak verschaft aan een van de andere overvallers. Door deze elementen is er in de visie van het OM sprake geweest van een bewuste en intensieve samenwerking die de verdachte maakt tot medepleger.

De overval op de juwelierszaak kende een dramatisch verloop: de beide overvallers in de winkel raakten in hevig gevecht met de eigenaar van de zaak. Diens vrouw bevond zich op dat moment in een kantoor achter de winkel. Zij schoot uiteindelijk beide overvallers dood. 

Het OM heeft de vrouw niet vervolgd, omdat zij heeft geschoten uit verdediging van zichzelf en haar echtgenoot. In een beklagprocedure, bedoeld om alsnog strafvervolging van de vrouw te bewerkstelligen, heeft het hof deze sepotbeslissing in stand gelaten. Het hof doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Categorie:
Provincie: