zaterdag, 12. december 2015 - 10:12 Update: 12-12-2015 16:53

Gronddefilé en luchtdefilé tijdens viering 350 jaar Korps Mariniers

Korps Mariniers viert vandaag haar 350ste bestaan
Foto: Archief min. Defensie
Rotterdam

Het Korps Mariniers bestaat 10 december 350 jaar. Nederland staat daar 12 december op feestelijke wijze bij stil. Koning Willem-Alexander is bij de viering aanwezig en neemt na afloop van de ceremonie een defilé af.

De verjaardag van het Korps Mariniers start met een korte ceremonie voor het stadhuis van Rotterdam. Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert houden houden een toespraak. Ook 500 mariniersveteranen zijn erbij. Speciaal voor hen is een tribune opgebouwd. Het motto van deze dag is ‘Korps Mariniers, eeuwenoude traditie, eigentijds perspectief’.

Defilé

Aansluitend aan de ceremonie defileren zo’n 2.000 (oud-)mariniers, vlootpersoneel en een eenheid van de Britse Royal Marines over de Coolsingel. De verschillende uniformen verwijzen naar de geografische gebieden waarin zij wereldwijd optreden. Ook rijden historische en hedendaagse voertuigen mee. Voertuigen die mariniers vroeger gebruikten en die nu dienst doen. En net als vroeger worden ook nu nog lastdieren gebruikt door mariniers. Ook die zullen daarom niet ontbreken.

Het gronddefilé wordt afgesloten met een luchtdefilé. Deze fly-past staat voor nationale en internationale gezamenlijke inzet en verbondenheid met het Korps Mariniers.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: