zaterdag, 12. december 2015 - 17:38 Update: 13-12-2015 9:45

'Rijlessen in natura betalen is toegestaan'

Rijlessen in natura betalen is toegestaan
Foto: fbf
Den Haag

De ministers Van der Steur (Veiligheid en Justitie) en Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) hebben vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het aanbieden van rijlessen in ruil voor seks niet strafbaar is. Volgens de ministers is het wel onwenselijk dat dergelijke praktijken zich voordoen.

De ministers reageerden hiermee op schriftelijke vragen van ChristenUnie-­fractievoorzitter Segers. Hij zou graag zien dat de bewindslieden zouden optreden tegen deze praktijken.

Maar dat vinden de ministers niet nodig. Immers, tegenover de seksuele handelingen bieden de rijscholen geen geld, maar rijlessen aan, zo redeneren zij.  Betalen in natura is niet strafbaar, mits de cursist boven de achttien is en vrijwillig meewerkt aan deze vorm van betaling. Het verschil met prostitutie is dat bij er prostitutie seks wordt aangeboden voor geld. Maar de rij-instructeur biedt rijles aan en dan mag het dus. Dit melden verschillende media zaterdag.

Bovag en de Rotterdamse politie zouden graag zien dat het kabinet hierover toch actie onderneemt, ook vanwege het feit dat steeds meer minderjarigen rijles nemen. Daarom pleit brancheorganisatie Bovag er ook voor dat rijleraren een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moeten kunnen overleggen.

Bovag begrijpt de terughoudendheid van de ministers van Veiligheid en Justitie en van Infrastructuur niet. 'Zo'n verplichte verklaring is gemakkelijk te regelen. Je moet het alleen wel willen.'

Categorie:
Provincie: