donderdag, 17. december 2015 - 14:31

Frank van Vree nieuwe directeur NIOD

Frank van Vree nieuwe directeur NIOD
Foto: Jeroen Oerlemans
Amsterdam

Frank van Vree volgt Marjan Schwegman op als directeur van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Van Vree is nu decaan van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. De benoeming gaat in op 1 september 2016.

Omdat Marjan Schwegman per 1 februari afscheid neemt, zal Wichert ten Have, voormalig directeur Holocaust- en Genocidestudies van het NIOD, de functie van directeur ad interim vervullen.

Het NIOD zegt verheugd te zijn over de benoeming van Van Vree. Zijn inhoudelijke betrokkenheid zou groot zijn en de banden die al jarenlang bestaan worden geïntensiveerd. Zijn kennis van de media is daarnaast voor het instituut van belang. Het NIOD is eveneens blij met de benoeming van de directeur ad interim, Ten Have.

Het NIOD werd op 8 mei 1945 opgericht om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië te beschrijven en documenteren. Inmiddels bestrijkt het werkterrein van het NIOD de 20ste- en 21ste-eeuwse geschiedenis van (wereld)oorlogen en genociden in hun contemporain-historische context, met inbegrip van hun maatschappelijke uitwerking op langere termijn. Kwesties die met oorlogsgeweld te maken hebben, wekken veel maatschappelijke belangstelling en vragen om onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. 

Categorie:
Provincie: