zaterdag, 19. december 2015 - 23:54 Update: 20-12-2015 10:01

Weer minder kijkers naar Groot Dictee der Nederlandse Taal

Nederland wint Groot Dictee der Nederlandse Taal
Foto: NTR
Den Haag

Nederland heeft het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. Dat bleek vanavond tijdens de uitzending van het NTR-programma op NPO2. Een koppel van de Nederlandse scenarist en regisseur Frank Ketelaar als prominent en Volkskrantlezer Mark Beumer versloegen het Vlaamse team van prominent Bart Cannaerts en Bert De Kerpel, een lezer van De Morgen, in de finaleronde. Het aantal kijkers was dit jaar opnieuw minder. Slechts 594.000 kijkers hebben het Groot Dictee gezien

De 60 deelnemers maakten in het dictee, dat geschreven werd door Lieve Joris, in totaal 1367 fouten, een gemiddelde van 23 fouten. Finalist Frank Ketelaar maakte 18 fouten in het dictee en Volkskrantlezer Mark Beumer ging met 11 fouten naar de finale. Vlaanderen werd in de finale vertegenwoordigd door Bert De Kerpel, een lezer van De Morgen met 11 fouten, en door de prominent Bart Cannaerts. Hij maakte 16 fouten in het dictee.

In de finaleronde, die dit jaar in het leven geroepen werd, bleek het Nederlandse team het sterkst. Zij maakten uiteindelijk de minste fouten, 6. De Vlamingen maakten 8 fouten. Zij moesten achtereenvolgens spellen: tomaten-groentesoep, of-of-, caffè latte, F-16-piloot, déjà-vugevoel, gequeued.

De 31 Nederlanders maakten 747 fouten, een gemiddelde van 24. De 29 Vlamingen maakten 620 fouten, een gemiddelde van 21. Mateusz Klimek, de Poolse deelnemer met een wildcard, maakte 32 fouten. Hij is meegeteld in het gemiddelde van de Nederlanders.