dinsdag, 22. december 2015 - 16:35 Update: 23-12-2015 10:31

Dorp Amstelhoek op stelten na mogelijk helft extra inwoners opvanglocatie

Dorp Amstelhoek op stelten na verdubbeling inwoners vluchtelingenplan
Foto: fbf
Amstelhoek

Bij bewoners van de Amstelhoek, het kleine dorpstulpje langs de Amstel, zit de schrik er goed in nu de gemeente De Ronde Venen van plan is daar 20 tot 50 woonunits te plaatsen waar per unit maximaal 4 personen kunnen verblijven.

Volgens de gemeente gaat het om mensen die de hele asielprocedure hebben doorlopen en in Nederland mogen blijven, zelfstandig gaan wonen en hun leven weer kunnen opbouwen.

Volgens de bewoners, die zich inmiddels aan het verenigen zijn, is de door de gemeente geplande locatie, alwaar nu nog een drietal oude loodsen staan, niet geschikt voor het aantal mensen die de gemeente daar de komende jaren onderdak wil gaan bieden.

De Amstelhoek kent in totaal bijna 1000 inwoners en wordt gescheiden door een provincialeweg. In het zuidelijke deel wonen naar schatting zo'n 600 inwoners en in het Noordelijke deel waar de opvang mogelijk gerealiseerd gaat worden 400. Dat zou betekenen dat het aantal 'Noordelingen' mogelijk in een klap met de helft van het aantal inwoners verdubbeld.

De meeste bewoners geven aan BlikopNieuws te kennen dat ook zij mensen in nood willen helpen, maar niet op deze grote schaal zoals de gemeente dat nu in hun dorp onderzoekt. Omdat de opvanglocatie niet van tijdelijke aard is, maar voor zeker 10 tot 15 jaar, zijn ze ook bang voor waardevermindering van hun woningen soms op een pracht locatie langs de Amstel.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er nog geen besluit is genomen en dat ongeruste inwoners eind januari naar de inloopavond kunnen komen om hun bezwaren kenbaar te maken. 

Categorie:
Provincie: