donderdag, 24. december 2015 - 10:13

'Populairste eindcijfer oudejaarstrekking valt minst in de prijzen'

Populairste eindcijfer oudejaarstrekking valt minst in de prijzen
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Oudejaarstrekking van de Staatsloterij komt er weer aan. De komende dagen worden er ieder uur weer vele duizenden Oudejaarsloten verkocht, aan iedereen die als kersverse miljonair het nieuwe jaar in hoopt te gaan. Spelers kunnen bij de Staatsloterij zelf het eindcijfer van hun lotnummer kiezen. Het favoriete eindcijfer van Nederland is ook in 2015 weer de 7, de 0 is het minst populair.

En wat blijkt: op het populairste eindcijfer, de 7, viel in 2015 tot de trekking van 10 december juist het minste prijzengeld (7,5% van het totale prijzengeld). Het meest succesvolle eindcijfer in 2015 was tot de trekking van 10 december het cijfer 4: Maar liefst 19% van het totale prijzengeld viel op lotnummers met dit eindcijfer. Dit kwam neer op bijna 60 miljoen euro. Op de tweede plek van meest succesvolle eindcijfers van dit jaar staat eindcijfer 5, met 12% van het prijzengeld.

"De reden dat het cijfer 4 een piek laat zien in het afgelopen jaar is eenvoudig te verklaren. Bij de trekking van 10 januari viel de Jackpot van 30,3 miljoen euro netto en bij de trekking van 10 februari de Jackpot van 7,5 miljoen netto op lotnummers met dit eindcijfer. Met zulke bedragen schiet het prijzengeld op dit eindcijfer natuurlijk omhoog," legt Arjan van 't Veer, prijswinnaarbegeleider van de Nederlandse Staatsloterij, uit. Hij benadrukt dat statistisch gezien de kans voor elk eindcijfer gelijk is. "Kans heeft geen herinnering. Dit betekent dat elke trekking opnieuw het toeval de hoofdrol speelt."

De laatste drie Oudejaarstrekkingen viel de hoofdprijs van 30 miljoen netto op lotnummers met eindcijfer 3 (in 2012), eindcijfer 0 (in 2013) en eindcijfer 6 (in 2014). Welk eindcijfer dit jaar de hoofdprijs van de Oudejaarstrekking wint wordt op Oudejaarsavond vlak voor middernacht bekend gemaakt tijdens een speciale uitzending op SBS6.

Categorie:
Provincie: