maandag, 28. december 2015 - 20:43 Update: 28-12-2015 21:21

Nieuwe supermarkt-cao een feit

Nieuwe supermarkt-cao een feit
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Zo kort voor de jaarwisseling is er eindelijk een onderhandelingsresultaat bereikt om te komen tot een nieuwe supermarkt-cao. Dat meldt het CNV.

Met in de komende 13 maanden in totaal 2,5% erbij komt er eindelijk weer eens een fatsoenlijke en meer dan verdiende loonstijging voor supermarktmedewerkers. Dat is hetzelfde percentage als waar we het in de supermarkten de afgelopen 3,5 jaar mee hebben moeten doen (en ook nog alleen als je werkgever zelf op eigen initiatief die 2,5% heeft uitgekeerd). Mocht je werkgever die 2,5% onverhoopt nooit hebben uitgekeerd, dan komt dat % nog eens bovenop je salarisstijging in april.

Jeugdloon

Het is geen geheim. De vakbonden willen al jaren van het vermaledijde jeugdloon af. Gelijk loon voor gelijk werk! Daarin wordt voor het eerst een stap gezet in deze meest aan jeugdlonen verslaafde sector van Nederland. De leeftijd waarop je recht krijgt op een volwassen salaris gaat namelijk van 23 naar 22 jaar op basis van dit onderhandelingsresultaat.

Toeslagen aangepast en minstens 1.000 extra banen erbij

Er vindt een aanpassing plaats van het toeslagenregime. Niet op de zondag. Niet voor distributiemedewerkers. Maar wel in de winkels van 20 tot 22 doordeweeks en op zaterdagavond. De toeslagen vervallen en daarmee vervalt ook het onderscheid tussen medewerkers met een contract van boven de 12 uur (wel toeslagen) en onder de 12 uur (geen toeslagen). Dat betekent dat de verkeerde prikkel om zo kort mogelijke contracten uit te geven in de winkels vervalt. Daarom zeggen werkgevers minstens 1.000 contractuitbreidingen toe in de sector. Een belangrijk signaal. Nederland zit namelijk te springen om stevige contracten waarmee je goed in je levensonderhoud kan voorzien.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):