dinsdag, 29. december 2015 - 16:04 Update: 29-12-2015 18:14

Automobilist uit Rhenen krijgt TBS en celstraf voor dollemansrit

TBS voor hardrijder uit Rhenen
Foto: Archief EHF
Rhenen

Een 43-jarige automobilist uit Rhenen is dinsdag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot 200 dagen gevangenisstraf en tbs met voorwaarden. Daarnaast kreeg hij de maximale rijontzegging van vijf jaar opgelegd. De man trok op 19 juni dit jaar tijdens een wilde achtervolging een spoor van vernieling door Nieuwegein.

Achtervolging

De politie wilde de man aanhouden nadat hij door rood licht was gereden. De man wilde echter niet stoppen en er ontstond een achtervolging. De verdachte reed op hoge snelheid door een woonwijk. Hij reed rakelings langs fietsers en een bromfietser, schampte en botste – in één geval frontaal - tegen andere auto's. Ook reed  hij over een terras in Vreeswijk in een poging aan de politie te ontkomen  Op de oprit van de A27 werd de man uiteindelijk klem gereden en aangehouden. Hij bleek onder invloed van cocaïne te zijn.

Tbs met voorwaarden

De rechtbank verwijt het de man dat hij gestopt is met het slikken van zijn antipsychotica en cocaïne en alcohol is gaan gebruiken terwijl het gebruik van cocaïne - soms in combinatie met alcohol - de afgelopen drie jaar regelmatig tot psychische klachten heeft geleid. De rechtbank acht het gevaar op herhaling groot. De man heeft psychische problemen, forse schulden, problemen in de relationele sfeer en is zwakbegaafd. Daarom vindt de rechtbank het opleggen van een intensieve en gestructureerde behandeling in de vorm van tbs met voorwaarden noodzakelijk.

Poging zware mishandeling

De rechtbank achtte de man schuldig aan poging tot zware mishandeling van een automobilist, vernielingen, bedreigingen, rijden onder invloed en bezit van cocaïne. De rechtbank sprak de man vrij van poging tot doodslag. De rechtbank vond niet dat de man met zijn rijgedrag opzet had op de dood van de automobilist die hij aanreed.

Categorie:
Provincie: