woensdag, 30. december 2015 - 8:21 Update: 30-12-2015 11:39

'Meer dan duizend leerkrachten nodig voor onderwijs aan vluchtelingen'

'Honderden extra docenten nodig voor onderwijs aan vluchtelingen'
Foto: Archief EHF
Den Haag

Uit eerste berekeningen van het kabinet blijkt dat er ongeveer 1.100 leerkrachten nodig zijn om les te geven aan kinderen van vluchtelingen.

Maar net als in Duitsland is er ook in Nederland een tekort aan docenten die les kunnen geven aan vluchtelingenkinderen. Dit schrijft de Volkskrant woensdag. Uit gegevens blijkt dat er op 1 oktober 2015 7306 vluchtelingenkinderen waren op basisscholen en 9298 op middelbare scholen. Uitgaande  van ongeveer 15 leerlingen per klas zouden er bijna 500 leerkrachten nodig zijn in het basisonderwijs en 600 in het voortgezet onderwijs. Het gaat dan vooral om docenten die Nederlands als  tweede taal mogen geven. Staatssecretaris Sander Dekkers van Onderwijs heeft al laten weten dat het tijd kost om voldoende geschikt personeel te vinden.

Marieke Postma van het LOWAN, de stichting die scholen helpt bij onderwijs aan vluchtelingen, ziet verschillen per regio. In de krant zegt ze: 'In Rotterdam en Zeeland is het heel moeilijk om leerkrachten te vinden, in Amsterdam en het oosten van het land gemakkelijker.' Volgens Postma is het het lastigst om leraren te vinden voor de noodopvang. Asielzoekers blijven daar soms maar een half jaar. Postma: 'Daar zijn heel goede docenten nodig. Maar die staan meestal al voor de klas en willen hun leerlingen niet in de steek laten. Ook schoolbesturen zien ervaren krachten niet graag vertrekken.'