woensdag, 30. december 2015 - 13:23 Update: 30-12-2015 14:05

Salafisten gaan toch patrouilleren in Den Haag tijdens jaarwisseling

Salafisten gaan toch patrouilleren in Den Haag tijdens jaarwisseling
Foto: Archief EHF
Den Haag

Uit een verklaring van het bestuur van de ultra-orthodoxe As-Soennah Moskee blijkt dat vrijwilligers uit deze moskee ondanks alle politieke ophef toch gaan patrouilleren tijdens oud en nieuw. De patrouilles vinden plaats in de Haagse Schilderswijk.

Het bestuur van de moskee snapt niets van de ophef over de inzet van hun vrijwilligers tijdens de jaarwisseling, zo schrijft denhaagfm.nl woensdag. 'We doen dit al  voor het vijfde achtereenvolgende jaar'.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is echter niet blij met de inzet van de As-Soennah Moskee. Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer vindt de samenwerking met de As-Soennah Moskee ingaan tegen een eerder aangenomen motie in de Kamer om niet meer samen te werken met salafistische organisaties. Een Kamermeerderheid heeft ook al aangegeven dat zij wil dat burgemeester Van Aartsen van Den Haag zijn aanpak tijdens oud en nieuw aanpast.

Maar politie en de burgervader zijn juist blij met de ogen oren van de salafistische vrijwilligers. De moskeevrijwilligers helpen volgens hen om overlast tijdens de jaarwisseling ge voorkomen. Burgemeester van Aartsen in de media: 'Het is aan het kabinet om op een motie van de Tweede Kamer te reageren. Gemeenten zijn autonoom om zelf beslissingen te nemen.' De gemeente Den Haag zou niet door de burgervader zijn ingelicht over de samenwerking, zo blijkt uit de officiële stukken. Van Aartsen spreekt van 'bewonersactiviteiten die door verantwoordelijke bewoners worden georganiseerd, lopen uiteen van schoonmaakacties tot buurtsurveillance', zo weet de Telegraaf.