vrijdag, 1. januari 2016 - 10:26

Geen grote incidenten tijdens jaarwisseling in Fryslân

Geen grote incidenten tijdens jaarwisseling in Fryslân
Foto: Archief MV

De politie in de drie noordelijke provincies verrichtte tijdens de jaarwisseling 48 aanhoudingen. Het ging daarbij voornamelijk om vechtpartijen, mishandeling, vernieling, het afsteken van illegaal vuurwerk, dronkenschap en belediging. Van de arrestanten zijn er 32 ingesloten. Grote calamiteiten deden zich in het Noorden niet voor, wel vond er in Drachten een ernstige mishandeling plaats.

De politie moest honderden keren in actie komen na diverse meldingen. Deze meldingen, 950 in totaal, hadden grotendeels betrekking op vuurwerkoverlast, brandjes en opstootjes. Ook verleenden agenten hulp bij tien ongelukken met vuurwerk. Hieronder per provincie een opsomming van de meest in het oog springende incidenten tijdens de jaarwisseling.

Provincie Fryslân

Op de Pasteurweg in Leeuwarden stuitten agenten op een krat met illegaal zeer zwaar vuurwerk dat aan elkaar was gekoppeld. Voordat dit vuurwerk kon worden afgevoerd, werd de hulp van de EOD van Defensie ingeroepen. Deze experts maakten het vuurwerk onschadelijk, waarna het kon worden getransporteerd. Agenten die het explosief afschermden werden enige tijd door omstanders met vuurwerk bestookt. Na enige tijd keerde de rust terug.

Op de Flevo in Drachten werden vier jongeren aangehouden nadat ze met vuurwerk diverse vernielingen hadden aangericht bij een school. De vier werden betrapt door agenten in burger.

In Bolsward werd een 61-jarige inwoner van die stad aangehouden. De man belde 112 met de mededeling dat in het centrum van de stad enkele mannen liepen die vermoedelijk bewapend zouden zijn. Eén van hen zou zelfs een mitrailleur bij zich dragen. Meerdere agenten gingen op onderzoek uit. Al snel bleek dat het om een valse melding ging. De 61-jarige bleek zwaar onder invloed van alcohol. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Een 45-jarige inwoner van Berltsum werd in zijn woonplaats aangehouden nadat hij een jongeman diverse keren had geslagen en een ander met een mes had bedreigd. Dit alles gebeurde bij een vreugdevuurtje in het dorp.

In Drachten op de Nachtegaalstraat werd een 64-jarige vrouw uit Amsterdam ernstig mishandeld. De politie hield in de omgeving van de Nachtegaalstraat twee verdachten uit Drachten aan (17 en 18 jaar oud). Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance naar een ziekenhuis overgebracht. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: