zaterdag, 2. januari 2016 - 16:12 Update: 02-01-2016 16:23

Vuurwerk zorgde tijdens jaarwisseling voor smog door fijn stof

Vuurwerk zorgde tijdens jaarwisseling voor smog door fijn stof
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Bilthoven

Bij het prille begin van 2016 is in veel steden van Nederland smog door fijn stof gemeten. 'De oorzaak is de grote hoeveelheid vuurwerk die tijdens de jaarwisseling is afgestoken. De luchtkwaliteit was in de steden korte tijd "zeer slecht" volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex', heeft het RIVM laten weten.

Geleen hoogste score 

De hoogste concentratie fijn stof is gemeten op een meetstation in Geleen. Daar werd een gemiddelde uurconcentratie van 694 microgram fijn stof per kubieke meter lucht gemeten. De fijnstofconcentraties zijn in de loop van de nacht op veel plaatsen gedaald tot normale waarden. In de noordelijke provincies gaat dit langzamer dan verwacht en zullen de concentraties waarschijnlijk in de loop van de ochtend terugkeren naar normaal.

Klachten fijn stof

Een verhoogde concentratie fijn stof in de lucht door vuurwerk kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid. Vooral mensen met longaandoeningen, zoals astma en COPD, en (oudere) mensen met hart- en vaatziekten kunnen last ondervinden. Zij kunnen klachten voorkomen of verminderen door de eerste uren na de jaarwisseling binnen te blijven en zich niet overmatig in te spannen. In sommige gevallen kan medicatie – in overleg met een arts – worden aangepast.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):