maandag, 4. januari 2016 - 13:05 Update: 04-01-2016 13:11

'Na nertsenfokverbod, nu tijd voor algeheel verbod op bont'

'Na nertsenfokverbod, nu tijd voor algeheel verbod op bont'
Foto: Archief EHF
Den Haag

Op zaterdag 9 januari 2016 van 15:30 tot 18:00 zullen vijf dierenrechtenorganisaties hun krachten bundelen om een luid en duidelijk geluid te laten horen tegen bont en de bontindustrie.

Nu het nertsenfokverbod bekrachtigd is, vinden de organisaties dat het hoog tijd is voor een algeheel import- en verkoopverbod van bont in Nederland. De organisaties zullen, om dit kracht bij te zetten, een optocht door de straten van Den Haag houden en de slachtoffers van de bontindustrie herdenken in een lichtjeswake.

De demonstratie tegen bont en de bondindustrie wordt op zaterdag 9 januari 2016 gehouden op het Spui in Den Haag. De demonstratie begint om 15.30 uur en eindigt om 18.00 uur.

Miljoenen dieren lijden jaarlijks een erbarmelijk bestaan, opgesloten in kleine draadgazen kooitjes waarin ze hun natuurlijk gedrag op geen enkele manier kunnen uiten, om uiteindelijk op gruwelijke wijze aan hun eind te komen. Doodgeslagen. Doodgetrapt. Vergast. Of gewoon zelfs levend gevild. Het bont van deze dieren eindigt veelal als kraag aan jassen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn er al jassen met bontkragen te koop voor een paar tientjes. Consumenten gaan er vaak van uit dat goedkoop aangeboden producten geen echt bont bevatten, maar niets is minder waar. Ook worden consumenten wel doelbewust misleid, omdat bont soms als nepbont wordt gelabeld.

Woordvoerder Geoffrey Deckers: “Veel bont wordt geïmporteerd. Het fokken van nertsen voor hun bont was het laatste wat in Nederland nog op grote schaal plaatsvond. Nu het fokverbod van kracht is geworden en de nertsenfokkers vanaf 2024 moeten stoppen, zijn we het er als samenleving duidelijk over eens: bont kan écht niet meer. Het ligt dan ook voor de hand dat we als samenleving een statement maken door ook geen bont meer te importeren of te verkopen. Het is tijd voor een totaal import- en verkoopverbod op bont. “

De actie zal starten op het Spuiplein, vanaf daar zal de demonstratie de route volgen: [route]. De demonstratie zal eindigen wederom op het Spuiplein, alwaar de slachtoffers van de bontindustrie zullen worden herdacht .

De samenwerking bestaat uit de organisaties Een DIER Een VRIEND, Animal Rights, Bite Back, Dierbewustleven en Stop Dierenleed Nederland.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):