maandag, 4. januari 2016 - 15:25 Update: 04-01-2016 20:30

Schatting schade met jaarwisseling loopt op naar 11 miljoen euro

Schadebedrag jaarwisseling komt op ongeveer 11 miljoen euro
Foto: Archief EHF
Den Haag

Afgelopen jaarwisseling is er voor ongeveer 11 miljoen euro schade aan particuliere woningen en auto’s veroorzaakt. Dat blijkt uit een eerste schatting van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars.

Vuurwerkvrije zones

De schade lijkt daarmee iets gedaald te zijn ten opzichte van vorig jaar, toen deze schade geraamd werd op 13 miljoen euro. Verzekeraars constateren minder schade door vandalisme. Wel neemt het aantal vuurwerkgerelateerde branden al enkele jaren toe. Het Verbond pleit voor meer vuurwerkvrije zones om schade en letsel door vuurwerk een halt toe te roepen.
 
De schatting is gebaseerd op de eerste claims die verzekeraars al sinds oudejaarsdag registeren. Stichting Salvage, die namens de brandverzekeraars van het Verbond eerste hulp bij brand biedt aan verzekerden, kwam tijdens Oud & Nieuw 91 keer in actie bij grote incidenten, waarvan zeven keer bij zeer grote branden. Bij ruim vier op de tien incidenten betrof vuurwerk de vermoedelijke oorzaak.

Kleine en middelgrote schades

Stichting Salvage ziet al sinds 2010 een duidelijke toename van het aantal vuurwerkgerelateerde branden. Dat het schadebedrag toch lager ligt dan tijdens de jaarwisseling 2014/2015, komt door minder vandalisme en minder zeer grote branden. 

Naast de registratie van Salvage noteerden verzekeraars vele kleine en middelgrote schades – ongelukjes in en om het huis en autobranden. Grote incidenten deden zich voor in onder meer Tilburg, Amsterdam en Veenendaal waar woningen en appartementen in vlammen opgingen. In het Zuid-Hollandse Rijswijk brandde een gymlocatie af.

Categorie:
Provincie: