dinsdag, 5. januari 2016 - 19:46 Update: 05-01-2016 19:53

Openhouden zwembad Akwamarijn in Zaltbommel financieel niet haalbaar

Openhouden zwembad Akwamarijn in Zaltbommel financieel niet haalbaar
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Zaltbommel

Zwembad Akwamarijn in Zaltbommel moet haar deuren sluiten. Dat is het advies van het Zaltbommelse college aan de gemeenteraad. Dit heeft de gemeente Zaltbommel dinsdag bekendgemaakt.

Volgens Han Looijen, wethouder Verkeer, Cultuur en Economie en Sport, is het niet verantwoord en bovendien financieel niet haalbaar om het bad na 31 december 2016 open te houden: “Het zwembad is op, een besluit om het zwembad te sluiten zorgt voor duidelijkheid.”

Geen verrassing

Wethouder Looijen: “Vanaf 2010 was de aanstaande sluiting al in zicht. Toen stelden wij met de bezuinigingsbestuursopdracht vast dat zwembad Akwamarijn uiterlijk haar deuren zou sluiten in 2016. Het contract dat we in 2012 met Sportfondsen sloten is hierop afgestemd en loopt tot en met 31 december 2016. Dat is ongeveer over een jaar. In de afgelopen jaren is minimaal aan onderhoud gedaan waardoor het zwembad voor relatief lage kosten open kon blijven. Daardoor is het 52-jarige zwembad eind dit jaar aan het einde van zijn levensduur.”

Lastig besluit

Wethouder Looijen: “Ik realiseer me dat een dergelijk besluit lastig is, omdat de gevolgen voor het personeel van Akwamarijn en voor de bezoekers en zwemleskinderen van het zwembad groot zijn. Ook ik heb daar zwemles gehad, ik denk dat velen er goede herinneringen aan hebben.”

Noodzakelijk en verantwoord besluit

Als de gemeenteraad in februari instemt met het voorstel om het zwembad te sluiten, is er een klein jaar tijd om de sluiting voor te bereiden. Wethouder Looijen: “Juist omdat dit een besluit is met een zekere impact is het nu nodig een verantwoord besluit te nemen. Dan heeft iedereen voldoende tijd om zich voor te bereiden op de daadwerkelijke sluiting.” 

Bij sluiting maakt Sportfondsen in overleg met de gemeente een sociaal plan voor de medewerkers van Akwamarijn. Daarnaast moet de exploitatie van de sporthal en gymzalen voor 2017 en volgende jaren worden geregeld.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):