woensdag, 6. januari 2016 - 15:35 Update: 06-01-2016 16:08

'Billenknijper' Hilversum voor de rechter

'Billenknijper' Hilversum voor de rechter
Foto: Archief EHF
Utrecht/Hilversum

De rechtszaak tegen de man die sinds 2011 verantwoordelijk wordt gehouden voor een serie aanrandingen in Hilversum is woensdag van start gegaan.

Lange tijd kon de ‘billenknijper’ niet worden opgespoord maar na een incident op 2 juni 2013 werd een nu 22-jarige verdachte aangehouden die voldeed aan het signalement van de verdachte, een man met een vlassig baardje en een koptelefoon die vrouwen op de fiets benaderde en hen in de billen kneep.

Niet alle aanrandingen die in die periode in Hilversum werden toegeschreven aan de ‘billenknijper’ kon de officier van justitie ten laste leggen. In een aantal gevallen is er onvoldoende of zelfs ontlastend bewijs. 

'Vijf aanrandingen bewezen'

Op de zitting vandaag achtte de officier van justitie vijf incidenten bewezen. Deze voorvallen die de verdachte uit Hilversum ten laste zijn gelegd, vonden plaats op 12 juni en 19 september 2012, en op 4 februari, 4 mei en 2 juni 2013. In alle gevallen volgde hij de meisjes op de fiets en benaderde ze onverhoeds van achteren, waarbij hij de billen aanraakte of erin kneep. 

Zelf mishandeld

Na het incident op 2 juni 2013 ging een onbekend gebleven man achter hem aan en mishandelde hem. De verdachte meldde deze mishandeling daarop zelf bij de politie, waardoor hij in beeld kwam voor de aanrandingen.

De officier achtte de vijf incidenten bewezen op basis van de opgegeven signalementen, de camerabeelden die zijn veiliggesteld, de telefoongegevens en de verklaringen van de aangeefsters. De verdachte zelf bekent slechts twee van de aanrandingen. Hij geeft wel toe dat het vaker is gebeurd, maar kan zich de voorvallen niet precies herinneren. 

Uit het persoonlijkheidsonderzoek komt een beeld naar voren van een intelligente maar getraumatiseerde man wiens sociale ontwikkelingen door langdurig pesten op school niet goed is verlopen. Deskundigen beschrijven hem ook als narcistisch en impulsief en geven aan dat hij als verminderd toerekeningsvatbaar moet worden gezien. Gedurende zijn schorsing heeft hij een behandeling doorlopen voor deze problemen.

De zeer emotionele slachtofferverklaringen, onder andere door de moeder van een van de slachtoffers, een 15-jarig meisje, gaven aan hoe groot de impact van de feiten was en nog altijd is. In haar requisitoir wees de officier van justitie hier ook op. 

Met zijn gedrag heeft de verdachte een onaanvaardbare inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van de slachtoffers, maar ook heeft hij lange tijd voor veel beroering gezorgd in Hilversum. Dat hij na aanvankelijke ontkenningen, toch heeft bekend merkte ze aan als positief voor alle partijen. Want naast een straf als vergelding, blijft behandeling geboden voor deze verdachte. 

Eis

Alles overwegende eiste de officier van justitie een werkstraf van 150 uur, een celstraf van twee maanden waarvan 57 dagen voorwaardelijk, met daarbij een proeftijd van twee jaar. Als bijzondere voorwaarden vroeg ze de rechtbank reclasseringstoezicht op te leggen met daarbij een behandeling, bijvoorbeeld bij De Waag. Ook moeten de vorderingen van de benadeelde partijen worden toegewezen.

Categorie:
Provincie: