woensdag, 6. januari 2016 - 20:25

Koenders roept groot antiterreuroverleg in Den Haag bijeen

Koenders roept groot antiterreuroverleg in Den Haag bijeen
Foto: RVD
Den Haag

Afgevaardigden van het Global Counterterrorism Forum (GCTF) en de Anti ISIS-coalitie komen maandag 11 januari in Den Haag bijeen voor een groot internationaal overleg over de strijd tegen terreur. Het is voor het eerst dat alle landen die wereldwijd een leidende rol spelen in de strijd tegen terrorisme verenigd aan tafel zitten. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) zal het overleg voorzitten.

Koenders neemt het initiatief voor de bijeenkomst, omdat hij het van belang vindt dat de internationale coalities regelmatig de klokken gelijk zetten. ‘Recente terroristische aanslagen in Frankrijk, Libanon, Tunesië, Nigeria en Turkije laten zien dat terrorisme overal ter wereld mensen in een houdgreep kan nemen. Het terrorisme van vandaag de dag heeft vertakkingen in al onze landen; het is wendbaar, vindingrijk en internationaal. Het is als een virus dat zich steeds aanpast’, aldus Koenders.

Om dit virus te lijf te kunnen gaan, is het volgens Koenders essentieel dat landen nog nauwer samen optrekken. Daarbij gaat het niet alleen om repressie, maar ook om preventie en de-radicalisering. Die twee moeten in evenwicht zijn. ‘We moeten beter, sneller en slimmer informatie met elkaar gaan delen. Als informatie op tijd en nauwkeurig bij elkaar komt, kunnen we terrorisme beter proberen te voorkomen. Daar ligt nog een flinke opdracht voor de internationale gemeenschap.’

Tijdens het overleg staan naast informatie uitwisseling (Share) nog twee thema’s centraal: Stop en Secure. Daardoor komen ook het tegengaan van Foreign Terrorist Fighters – mensen die zich aansluiten bij terreurgroepen in het buitenland – (Stop) en het beter beschermen en weerbaarder maken van onschuldige burgers tegen het geweld van terroristen (Secure) aan de orde. ‘We moeten op alle drie deze thema’s voortgang boeken. Dit probleem is zo complex dat we het ons niet kunnen permitteren om kansen te laten liggen’, zegt Koenders.

Volgens de minister is het logisch dat Nederland het voortouw neemt in het internationale overleg. ‘Nederland is samen met Turkije co-voorzitter van het GCTF en co-voorzitter van de Foreign Terrorist Fighters werkgroepen in zowel het GCTF als de Anti ISIS-coalitie. Daarbij zijn we nu EU-voorzitter. Dat biedt ons een uitstekende uitgangspositie om dit overleg op stoom te brengen’, zegt Koenders.

Op de top zijn vertegenwoordigers uit de hele wereld aanwezig. Er zijn ministers van landen die zwaar getroffen zijn door terrorisme, zoals Nigeria, België en Tunesië. Ook nemen afgevaardigden van Europol, Interpol, de Verenigde Naties en de Europese Unie deel aan het overleg.

Categorie:
Provincie: