donderdag, 7. januari 2016 - 12:09 Update: 07-01-2016 14:42

'Zware criminaliteit manifesteert zich in Zeeland-West-Brabant'

'Afname criminaliteit Zeeland-West-Brabant'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Tilburg

De geregistreerde criminaliteit laat in de eenheid Zeeland-West-Brabant op de meeste punten opnieuw een daling zien. Dat blijkt uit de jaarcijfers van 2015.

Naast een forse afname van woninginbraken en straatroven, dalen ook de bedrijfsinbraken. Daarentegen laten overvallen een lichte stijging zien. De zware criminaliteit manifesteert zich. Dat blijkt onder andere uit de stijging van het aantal moord- en doodslagzaken.

De geregistreerde criminaliteit laat in de eenheid Zeeland-West-Brabant op de meeste punten opnieuw een daling zien. Dat blijkt uit de jaarcijfers van 2015 die politiechef Hans Vissers en plaatsvervangend politiechef Jaco van Hoorn op donderdag 7 januari 2016 presenteerden. Naast een forse afname van woninginbraken en straatroven, dalen ook de bedrijfsinbraken. Daarentegen laten overvallen een lichte stijging zien. De zware criminaliteit manifesteert zich. Dat blijkt onder andere uit de stijging van het aantal moord- en doodslagzaken.

Overvallen

De overvallen vertoonden afgelopen jaar een toename van 8%. In 2015 kwam de teller op 112 overvallen (waarvan 12 pogingen) terwijl in 2014 nog sprake was van 104 overvallen. Overigens was er vooral in de laatste twee maanden van 2015 sprake van een forse toename. Een derde van alle overvallen werd tot nu toe al opgelost, er werden 104 verdachten aangehouden. Een groot aantal overvallen is nog in onderzoek en zal zeker tot meer oplossingen leiden. Opmerkelijk is dat 44 van de overvallen plaatsvonden op woningen.

Daarvan waren 9 overvallen crimineel of drugs gerelateerd en 7 vonden er plaats in de relatie sfeer. Bij 19 woningovervallen werd ‘gewoon’ aan de voordeur aangebeld. Steeds vaker worden burgers via Burgernet geattendeerd op een overval. Een enkele keer heeft dat geleid tot aanhouding op heterdaad van de verdachten. In de regio Zeeland-West-Brabant zijn 184.000 inwoners aangesloten op Burgernet. Hans Vissers: " Een overval is een laf delict en de buit is meestal laag. Dit delict heeft bij de politie en haar partners de hoogste prioriteit en de pakkans is groot. De samenleving accepteert deze vorm van criminaliteit niet. Burgers schieten de politie steeds vaker direct te hulp. Gevangenisstraffen zijn hoog. Je zou denken dat dit alles er toch toe moet leiden dat daders het uit hun hoofd laten om overvallen te plegen.”

Woninginbraken

De woninginbraken namen af van 6076 naar 5295 in 2015, een daling van 13%. Ten opzichte van 2013 zijn de woninginbraken met 32% afgenomen. Dat is opnieuw een opmerkelijk positief resultaat. Bij ongeveer 30% van de woninginbraken bleef het bij een poging. Het aantal aangehouden verdachten voor woninginbraken bedraagt 530, daarmee werd op papier 8,1% van de woninginbraken opgehelderd. In werkelijkheid lost de politie meer op. Vaak daalt het aantal woninginbraken in een buurt fors na één aanhouding, terwijl de politie toch maar 1 of 2 inbraken kan bewijzen. Uit de cijfers blijkt ook dat woningen die zijn voorzien van een Keurmerk Veilig Wonen niet of nauwelijks worden bezocht door inbrekers. De politie adviseert om dit keurmerk zoveel mogelijk toe te passen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: