donderdag, 7. januari 2016 - 15:03

Nepuniform lijkt teveel op politie-outfit

Nepuniform lijkt teveel op politie-outfit
Foto: MV
Breda

De politie in Breda is blij met de actie van een winkelier die een politie-uniform voor carnaval uit de collectie haalde nadat op sociale media discussie was ontstaan. Vorig jaar nam de groothandel na sommatie van politiejuristen dit pak al uit de handel. Wijkagent Niels Vissers vraagt de winkelier om de pakken die hij nog in bezit heeft te retourneren aan de fabrikant c.q. groothandel.

Een winkel op de Lange Brugstraat had een pak in de collectie genomen dat sterke overeenkomsten heeft met het echte politie-uniform. De kans dat dit tot verwarring bij burgers leidt, is dan ook levensgroot.  Hetzelfde pak werd vorig jaar al uit de handel genomen. De enige uitzondering daarop vormen de kindermaten, die de politie wel gedoogt.

Ongewenste verwarring

De politie raadt burgers die dit kostuum al kochten af om dit met carnaval aan te trekken. Dat kan namelijk bij noodhulp en handhaving van de openbare orde leiden tot ongewenste verwarring, met alle kwalijke gevolgen van dien. Ook uit oogpunt van de eigen veiligheid is het een onverstandige keuze voor carnavalsvierders om het pak aan te trekken. Agressie en geweld tegen politiemedewerkers kunnen zich immers richten tegen feestvierders in nepuniform. Verder bestaat de mogelijkheid dat criminelen dit namaakuniform misbruiken. Ook daarop let de politie tijdens carnaval.

Strafbaar

Juridisch gezien is het dragen van dit namaakuniform op zichzelf niet strafbaar. Wie zich echter in zo’n kostuum als politiemedewerker gedraagt, is op grond van artikel 196 van het Wetboek van Strafrecht wel strafbaar. Tegen zulk gedrag treedt de politie tijdens carnaval dan ook op. Op Politie.nl  staat meer informatie over het echte politie-uniform.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: