vrijdag, 15. januari 2016 - 16:12 Update: 15-01-2016 19:27

Nederlands oud-militair (47) opgepakt voor doden IS-strijders

Nederlandse ex-militair (47) aangehouden na doden IS-strijders
Foto: freeimages.com
Rotterdam

In Arnhem is afgelopen woensdag een 47-jarige Nederlandse man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij het doden van IS-strijders in Syrië. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekendgemaakt.

'De man is een voormalig militair die eind vorig jaar in de media en op Facebook uitgebreid verslag deed van zijn deelname aan de strijd tegen IS', zo laat het OM vrijdag weten.

Voorgeleiding

De man is vrijdag in Rotterdam voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) is de voorlopige hechtenis door de rechter-commissaris geschorst, op voorwaarde dat de verdachte zijn paspoort inlevert, het land niet verlaat en zich elke week meldt bij de politie. Dit om te voorkomen dat hij opnieuw afreist naar Syrië om deel te nemen aan het gewapende conflict.

De man zou in Syrië hebben gestreden aan de zijde van de Koerdische volksmilitie YPG. Deze militie is onder mensenrechten organisaties niet onomstreden. Volgens Amnesty International zou de YPG vorig jaar in het noorden van Syrië betrokken zijn geweest bij het verdrijven van burgers uit hun woningen, die vervolgens werden vernietigd.

Nederlandse strafrecht

Nederlandse strijders tegen IS vallen gewoon onder het Nederlandse strafrecht en kunnen vervolgd worden wanneer zij misdrijven plegen. De Nederlandse wetgeving geeft – afgezien van hele uitzonderlijke situaties zoals zelfverdediging – burgers niet het recht om zelf over te gaan tot gebruik van geweld en zeker geen dodelijk geweld. Het doden van IS-strijders kan daarom leiden tot een strafrechtelijke vervolging voor moord.

Er is een belangrijk verschil tussen Nederlanders die op eigen houtje naar Syrië afreizen om tegen IS te strijden en Nederlandse militairen die Iraakse en Koerdische strijdkrachten, waaronder de Peshmerga, trainen. 

Deze inzet en training gebeurt op verzoek van de Iraakse regering. Dat verzoek vormt een rechtsgrond voor de inzet van de Nederlandse militairen in Irak. Dat geldt ook voor de inzet van Nederlandse F-16’s boven Irak.

Verder onderzoek naar de betrokkenheid van de oud-militair bij de strijd tegen IS moet uitwijzen of hij ook inderdaad strafrechtelijk vervolgd zal worden. Het OM zal een beslissing daarover nemen na afronding van het politieonderzoek.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Blik op 112: