zondag, 17. januari 2016 - 15:02 Update: 17-01-2016 16:30

'Kans is klein dat ex-militair Jitse A. straf krijgt'

'Kans is klein dat Jitse A. straf krijgt'
Den Haag

Dat oud-militair Jitse A. zal veroordeeld worden voor het doden van IS-strijders in Syrië is volgens deskundige van het internationaal strafrecht uiterst klein.

Tegenover de NOS zeggen de deskundigen dat de zaak tegen A. erg zwak is omdat het belangrijkste bewijs van de Fries bestaan uit zijn eigen uitlatingen op Facebook en in het programma EenVandaag. Hierin geeft A. aan IS-strijders te hebben gedood.

Advocaat Geert Jan Knoops zegt tegenover de NOS: ‘Zijn verklaring is te algemeen, hij noemt bijvoorbeeld geen concrete handelingen of slachtoffers.’ Göran Sluiter, Hoogleraar Internationaal strafrecht deelt de mening van Knoops. ‘Een enkele bekentenis is niet genoeg, je zult ter plaatse onderzoek moeten doen en bewijs verzamelen dat hij verantwoordelijk is voor het doden van andere personen’, aldus Sluiten.

Woensdag werd A. opgepakt voor het doden van IS-strijders. Na verhoor is hij weer vrijgelaten, maar moest wel zijn paspoort inleveren. Het OM zal beslissen of de Fries vervolgd gaat worden. Voor Jitse A. is een Facebookpagina gemaakt om het steun te betuigen. Inmiddels hebben meer dan 40.000 mensen dit gedaan. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):