maandag, 18. januari 2016 - 14:19 Update: 18-01-2016 16:38

Grote leegloop bij vrijwillige brandweer

Grote leegloop bij vrijwillige brandweer
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Het gaat niet goed met de brandweervrijwilligers. In de afgelopen jaren zijn er al 2000 vrijwilligers opgestapt en een kwart van de onlangs 1100 ondervraagden vrijwilligers overweegt ook om te stoppen. Dit blijkt maandag uit recent onderzoek van EenVandaag en RTV NH.

Reorganisatie

Twee van de drie ondervraagde vrijwilligers geeft aan de reorganisatie die sinds 2011 is doorgevoerd als negatief te ervaren. Daarbij is de maatregel, om niet met de vaste 6 mensen op een brandweerwagen uit te rukken maar met minder, één van de grote pijnpunten. Bijna 70% van de ondervraagden noemt dit een slechte zaak. 

Geen aandacht en overleg

De vrijwilligers die deelnamen aan het onderzoek vinden dat er te weinig rekening is gehouden met hun positie bij de reorganisatie in de afgelopen jaren. De werkdruk is door de bezuinigingen verhoogd en ze worden ingezet als beroeps. 

'Niet bespreekbaar'

De problemen die de vrijwilligers nu ondervinden zijn volgens hen ook niet bespreekbaar. Ze krijgen volgens eigen zeggen ook geen gehoor bij de leiding. Wanneer men kritiek geeft wordt men daar op afgerekend en vrijwilligers spreken van een ‘angstcultuur’. 

Strengere eisen opleiding

Daarnaast zijn de eisen voor de brandweeropleidingen die de vrijwilligers moeten volgen strenger geworden. Hierdoor worden vrijwilligers ook steeds minder enthousiast. Aan het onderzoek deden 1071 vrijwilligers en 421 beroepsbrandweerlieden mee.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: