maandag, 18. januari 2016 - 20:07 Update: 19-01-2016 9:26

Noodbevel tijdens bijeenkomstavond over AZC in Heesch na uitbreken rellen

ME grijpt in tijdens bijeenkomstavond over AZC in Heesch
Foto: Archief EHF
Heesch

In Heesch heeft de Mobiele Eenheid maandagavond moeten ingrijpen nadat er een grimmige sfeer was ontstaan bij het gemeentehuis waar door de gemeente een bijeenkomstavond werd georganiseerd over een mogelijke komst van een asielzoekerscentrum.

Vorige week was een huis-aan-huis brief verspreid aan inwoners om tegen de kost van een AZC te komen demonstreren. Daar werd massaal gehoor aan gegeven. Zo'n 1000 mensen kwamen naar het gemeentehuisplein alwaar de demonstratie rustig begon maar enige tijd later ontaarde in een grimmige sfeer. ME'ers werden bekogeld met vuurwerk, eieren en houtblokken. De ME voerde charges uit.

De gemeente wil aan de Ruitersweg-West een azc waar tien jaar vijfhonderd asielzoekers kunnen worden opgevangen. De plannen stuitten bij de bekendmaking meteen op veel verzet. Zo werden er onder meer twee kadavers van varkens op de plek geplaatst waar het azc moet komen.

Burgemeester Moorman geeft noodbevel af

Burgemeester Moorman van de gemeente Bernheze heeft voor de kern Heesch om 19.50 uur een noodbevel afgekondigd in verband met een uit de hand gelopen demonstratie tegen de mogelijke komst van een azc. Het noodbevel geeft de politie extra bevoegdheden om de openbare orde te herstellen. Er zijn in totaal drie mensen aangehouden. 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):