vrijdag, 22. januari 2016 - 8:54 Update: 22-01-2016 10:11

SER adviseert om kinderopvang uit te breiden

SER: Breid kinderopvang uit
Foto: Archief EHF
Den Haag

Investeren in voorzieningen voor jonge kinderen is lonend. Kinderopvang is niet alleen een belangrijk arbeidsmarktinstrument, het levert ook een bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen en het verminderen van achterstanden. Dit staat in het SER-advies ‘Gelijk goed van start.

Een van de belangrijkste aanbevelingen op de middellange termijn is dat kinderen met een achterstand in aanmerking moeten komen voor extra stimuleringsprogramma’s (VVE). Gekozen is voor een aanbod van 16 uur per week. Kindvoorzieningen dragen pas bij aan de ontwikkeling van kinderen als zij een zekere minimale omvang hebben. De kosten van dit voorstel zijn geraamd op 169 miljoen euro.

In aanvulling daarop dient er voor alle kinderen van 2 tot 4 jaar, ongeacht of hun ouders werken, een aanbod van 16 uur per week te komen, met een inkomensafhankelijke eigen bijdrage van ouders. De kosten van dit voorstel variëren van 176 tot 231 miljoen euro.  

Het doel is de versnippering in het aanbod van kinderopvang tegen te gaan, doorlopende ontwikkel- en leerlijnen te creëren en samenwerking tussen de basisschool en kindvoorzieningen te bevorderen. Het uiteindelijke doel is een sluitend en eigentijds aanbod te creëren voor kinderen van 0 tot 12 jaar. 

Mariette Hamer: 'Met ons advies beperken we de versnippering, ligt er een goed ontwikkelaanbod voor alle kinderen en geven we extra aandacht aan kinderen met achterstanden. Zo moet er een einde komen aan het jojobeleid dat door de jaren heen in de kinderopvang gevoerd is.'

Categorie:
Provincie: