zaterdag, 23. januari 2016 - 13:22 Update: 23-01-2016 14:05

PVV kwaad over 'voorrang' asielzoeker bij regelen toeslagen

PVV kwaad over 'voorrang' asielzoeker bij regelen toeslagen
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Wanneer een asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt, krijgt hij daarna direct voorrang bij het aanvragen van toeslagen.

De PVV vindt dat de overheid hiermee de vluchteling voortrekt en is boos over deze gang van zaken. Dit schrijft de Telegraaf zaterdag. Tot eind 2015 vroeg VluchtelingenWerk voor een deel van de mensen met  een verblijfsvergunning de huur- en zorgtoeslagen aan, maar dat gaat het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA)  nu overnemen, omdat de organisatie over het hele land zit en alle vluchtelingen kan helpen.

Niet alleen het papierwerk wordt voor de mensen met een verblijfsverguninng gedaan. De krant schrijft dat dankzij afspraken met de Belastingdienst de statushouders hun toeslagen veel sneller krijgen. Voor de vluchtelingen is er minder bureaucratie. Zo vervallen er bijvoorbeeld identiteitschecks die wel gelden voor autochtone Nederlanders omdat het COA garant staat voor de vreemdeling.

Volgens VluchtelingenWerk, de Belastingdienst en het Platform Opnieuw Thuis, een samenwerkingsverband van onder andere meerdere ministeries, klopt het dat de asielzoekers met een verblijfsvergunning zo voorrang krijgen. Volgens PVV-Kamerlid Fritsma is dit duidelijk 'meten met twee maten', want ook autochtone Nederlanders hebben moeite met krijgen van hun toeslagen. Hij schrijft in Kamervragen aan staatssecretaris Dijkhoff van justitie: 'Gaat u nu ook de aanvragen voor huur- en zorgtoeslag voor gewone Nederlanders regelen, of blijft u Nederlanders structureel slechter behandelen dan statushouders?'

Een zegsvrouw van de staatssecretaris zegt in de krant dat de snellere aanvraag geen manier van voorrang is, maar bedoeld is om achterstanden te voorkomen.

Categorie:
Provincie: