zondag, 24. januari 2016 - 15:28 Update: 25-01-2016 9:56

Vuurwapengevaarlijke tbs-er toch aangehouden

Amsterdam

De bestuurder van het voertuig dat de politie donderdag beschoot, is gisteravond in Amsterdam-West aangehouden. Het betreft de 18 jarige Luciano D. uit Amsterdam. Hij is een bekende van de politie en als vuurwapengevaarlijk aangemerkt.

Ondanks gerichte politieschoten tijdens een straatsurveillance van de politie in Osdorp afgelopen donderdag, wist Luciano D. zijn aanhouding te voorkomen. Hij is daarbij wel door een politiekogel geraakt, zo meldt de politie zondag. Sindsdien hield de jonge Amsterdammer zich schuil. Toen D. zijn schuilplaats in Amsterdam-West verliet, heeft een arrestatieteam hem na een onopvallende achtervolging aangehouden.

Jeugd-tbs

De tiener verbleef in een justitiële jeugdinrichting in Lelystad in het kader van een jeugd-TBS. De kinderrechter heeft D. tot deze zogenoemde PIJ-maatregel op 15 februari 2015 veroordeeld vanwege een bedreiging en een poging tot een gewapende overval. De man staat op de lijst van de Top 600 van Amsterdam. Hierop staan de plegers van High Impact crime, zoals straatroof en overvallen, waarvoor in Amsterdam een speciale aanpak is georganiseerd. Tijdens een begeleid verlof naar een begrafenis in Amsterdam op 31 december 2015 heeft D. zich aan zijn begeleiding onttrokken. Sindsdien was de Amsterdammer voortvluchtig en werd hij gezocht.

Bron AT5