maandag, 25. januari 2016 - 11:23 Update: 25-01-2016 21:34

'Britse luchtmacht onderschept gesprek piloten over terreuraanslagen'

Piloten onderschept bij 'bespreken' terreuraanslagen
Foto: Archief EHF
Schiphol

Een plan om aanslagen te plegen in Groot-Brittannië is verijdeld doordat de Britse luchtmacht twee piloten hun plannen hoorde bespreken via de radio van hun vliegtuig.

Het plan voor de aanslagen zou een week na het bloedbad in Parijs in november 2015 zijn onderschept. Dit schrijft de krant Daily Express maandag. De Britse luchtmacht, de Royal Air Force (RAF) , zou het gesprek tussen de piloten hebben onderschept en doorgestuurd naar de geheime dienst. De piloten gebruikten gecodeerde taal, maar het gesprek werd door de RAF doorgestuurd naar de GCHQ of te wel  de Government Communication Headquarters, een Britse inlichtingendienst die zich bezighoudt met informatiebeveiliging en 'signals intelligents'. Analisten stelden daar vast dat het in het gesprek ging over Londen, Bath, Brighton en Ipswich. De steden werden niet bij naam genoemd, maar er werd in codetaal verwezen naar hits uit de popmuziek.

De ontdekking van het plan maakte dat het Verenigd Koninkrijk de terreurdreiging nog scherper in de gaten ging houden en was een van de redenen voor Operation Templer, een operatie waarbij 10.000 soldaten werden ingezet om de Britse politie op straat te ondersteunen, aldus de Britse krant. Volgens de krant stonden de piloten niet geregistreerd als mogelijke terroristen. Ze werken voor een luchtvaartmaatschappij uit een van de Golfstaten en worden nu gelinkt aan IS.

Het gesprek zou zijn onderschept toen het vliegtuig vanaf Schiphol was opgestegen, en onderweg was naar verschillende bestemmingen in het Midden-Oosten. De piloten mochten gewoon doorvliegen, maar staan nu op een lijst en worden extra scherp in de gaten gehouden.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):