maandag, 25. januari 2016 - 12:45 Update: 25-01-2016 12:51

Asscher: Meer mogelijkheden voor 'kunstkinderen'

Asscher: Meer mogelijkheden voor 'kunstkinderen'
Foto: RVD
Den Haag

De regels voor kinderen die werken in culturele producties worden eenvoudiger en ruimer.

Zo tellen repetities voortaan niet meer mee als een optreden. Dat heeft minister Asscher besloten na internetconsultatie van de nieuwe richtlijnen over werkmogelijkheden voor kinderen

De regels voor kinderen die werken in culturele producties worden eenvoudiger en ruimer. Zo tellen repetities voortaan niet meer mee als een optreden. Dat heeft minister Asscher besloten na internetconsultatie van de nieuwe richtlijnen over werkmogelijkheden voor kinderen. Deze regels, die gelden voor kinderen tot dertien jaar die meespelen in bijvoorbeeld een musical, realityshow, kookprogramma, talentenjacht of film, zijn vandaag gepubliceerd in de Staatscourant en gaan 1 april in.

Om hen fysiek en mentaal te beschermen mogen in Nederland kinderen onder de dertien jaar niet werken. Voor zogenoemde ‘kunstkinderen’, kinderen die meedoen aan culturele producties zoals theater, film en televisie, kan een uitzondering worden gemaakt. De overheid stelt dan wel eisen in het belang van de gezondheid, het welzijn en de veiligheid van deze kinderen. Tot nu toe waren de ontheffingsregels soms onduidelijk en sloten ze niet goed aan op de praktijk. Ook waren de regels per sector verschillend.

Daarom heeft minister Asscher een voorstel voor een nieuwe richtlijn voor ontheffingen voor kunstkinderen op internet aangeboden voor consultatie. In het oorspronkelijke voorstel van de minister zouden producenten voor een kind tussen de zeven en dertien jaar, een ontheffing kunnen krijgen voor jaarlijks achttien dagen waarop mag worden opgetreden. Na de internetconsultatie, waarin ouders en producenten vroegen om een verruiming van de regels, heeft de minister daar jaarlijks 24 dagen van gemaakt. Repetities tellen daarbij niet mee. Voor kinderen tot zes jaar geldt per jaar een maximum van zes dagen waarop mag worden opgetreden.

In de nieuwe regels voor kunstkinderen worden de ouders of verzorgers actiever betrokken bij de vraag of het werk in het belang is van het kind. Daarnaast moeten producenten van culturele producties kinderen beter begeleiden rondom hun optredens.

Categorie:
Provincie: