vrijdag, 29. januari 2016 - 18:03 Update: 29-01-2016 18:07

Geen verdenking meer buitensporig geweld agenten onwel geworden man (48)

Geen verdenking meer buitensporig geweld agenten onwel geworden man (48)
Foto: MV
Den Bosch

De zes betrokken agenten bij een aanhouding half januari, waarbij een 48-jarige man onwel werd en moest worden gereanimeerd, worden niet langer verdacht van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekendgemaakt.

Uit het onderzoek van de Rijksrecherche kan niet geconcludeerd worden dat er een verband bestaat tussen het handelen van de betrokken agenten bij de aanhouding en het onwel worden van de man. De man heeft inmiddels de afdeling intensive care van het ziekenhuis verlaten.

Hartstilstand

De man werd op 12 januari aangehouden nadat hij agressief gedrag vertoonde in de richting van hulpverleners. Tijdens zijn aanhouding en het vervoer naar het politiebureau bleef de man zich hevig verzetten. Daarom waren er meerdere agenten nodig om hem in bedwang te houden. De 48-jarige man is na aankomst op het politiebureau overgebracht naar een observatiecel. In de observatiecel heeft de man een hartstilstand gekregen.

Omstandigheden

Vanwege de omstandigheden rond de aanhouding van de man is door de rijksrecherche een onderzoek gestart dat zich heeft gericht op de vraag of er daadwerkelijk een verband bestaat tussen het onwel worden van de man en het handelen van de politie.Het onderzoek bestond uit het spreken van getuigen, de betrokken agenten en het bestuderen van de beschibare camerabeelden.

Geen buitensporig geweld

Uit de resultaten van het onderzoek en de fysieke toestand van de man kan niet geconcludeerd worden dat er sprake is geweest van het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel bij de man door de agenten. Er is weliswaar tijdens de aanhouding fysiek geweld toegepast op de hevig verzettende man, maar uit het onderzoek kan niet worden geconcludeerd dat de betrokken politiemensen daarbij onnodig of buitensporig geweld hebben toegepast. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: