zaterdag, 30. januari 2016 - 11:25 Update: 30-01-2016 16:51

Nieuwe techniek om hennepkwekerij op te sporen

Stedin gebruik slimme techniek om hennepkwekerij op afstand te vinden
Foto: Archief FBF.nl
Rotterdam

Netbeheerder Stedin heeft ontdekt dat illegale hennepkwekerijen op afstand te herkennen zijn in het elektriciteitsnet. Het Openbaar Ministerie, politie, gemeenten en de netbeheerder strijden al jaren gezamenlijk intensief tegen levensgevaarlijke situaties en energiefraude als gevolg van de kwekerijen.

Met deze unieke ontdekking heeft Stedin een nieuw middel gevonden om energiediefstal en brandgevaarlijke situaties bij hennepkwekerijen op te sporen. ''We merken dat criminelen steeds innovatiever worden in het verbergen van hennepkwekerijen'' , zegt Stedin’s hoofd fraudebestrijding Dave de Wit. ''Bijvoorbeeld door ventilatie te maskeren is het voor de politie en ons steeds moeilijker illegale praktijken en gevaarlijke situaties op te sporen via bijvoorbeeld een warmtebeeldcamera. We kunnen daarom niet stilzitten. Door nieuwe digitale technieken toe te passen en slim gebruik te maken van ons energienetwerk verwachten we in 2016 nieuwe stappen te maken in de bestrijding van energiefraude.'' 

Elektriciteitsstations voorzien van slimme software

Stedin kan de exacte details van deze nieuwe techniek niet bekend maken, maar kan de werking ervan wel uitleggen. Stedin heeft in haar gebied tienduizenden elektriciteitsstations staan die stroom over de wijken en buurten verdelen. Deze elektriciteitsstations worden de komende jaren allemaal voorzien van slimme, digitale energiemeters. Deze slimme meters zijn uitgerust met geavanceerde software. Zodra deze software detecteert dat er in het elektriciteitsnet van de wijk een hennepkwekerij aanwezig is, geeft de meter automatisch een signaal af waarna politie en Stedin een onderzoek instellen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: