zondag, 31. januari 2016 - 16:39 Update: 31-01-2016 16:46

‘Plantaardig Bont’ wint Green Battle @ Brabant 2016

‘Plantaardig Bont’ wint Green Battle @ Brabant 2016
Foto: IVN Brabant

Hoe betrek je jongeren bij de natuur? Studenten van diverse HBO opleidingen presenteerden op 26 januari in gemixte teams hun ideeën tijdens de Green Battle @ Brabant. Deze wedstrijd is georganiseerd door IVN Brabant met medewerking van Stichting BiomimicryNL en mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant. Het thema van dit jaar was Biomimicry: de leer waarin men kijkt naar hoe de natuur omgaat met problemen en wat wij hiervan kunnen leren. Het concept ‘Plantaardig Bont’ van Lotte Blum en Jamie Smit werd door de jury gekozen als winnaar. Hiermee won het team 5000 euro om in te zetten voor een pilottraject.

Voor een bontjas geen dieren nodig

Lotte Blum uit Roosendaal is studente mode aan de Willem de Kooning Academie. Lotte: “met mijn project ‘Plantaardig Bont’ wil ik milieuvriendelijke kleding ontwerpen, die de warmte rond het lichaam reguleert en beschermt tegen kou. Net als bij de ijsbeer. Naast het ontwikkelen van kleding om mensen warm te houden, wil ik een alternatief bieden voor de huidige milieuonvriendelijke textielindustrie. Mijn ontwerp, een ‘bontjas’, bestaat uit 100% plantaardig materiaal in plaats van bont van dieren. Hieronder ook hennepvezels. Want ook al is hennep vaak op een negatieve manier in het nieuws, je kunt het voor veel meer doelen gebruiken dan alleen het bekende wiet”.

Naast het oordeel van de jury, kon ook het publiek stemmen door middel van likes op Facebook. Het team van Avans Hogeschool dat werkt aan de ‘ElekTree’ was hier favoriet. Deze boom met zonnecelblaadjes kan worden ingezet voor het milieuvriendelijk opladen van bijvoorbeeld mobiele telefoons of wifi-ontvangst. Het derde team dat een concept presenteerde was een team van de NHTV, ‘You ARE Nature’. Met de ‘Green Experience Van’ willen zij de natuur naar de jongeren toe brengen. Een vierde team werkte aan het project ‘Interactieve Keet’, waarbij oude schaftketen worden omgetoverd tot mobiele informatiehokjes die elk een ander natuurthema behandelen.

Jongeren bij natuur betrekken

“De winnaar is ‘a girl with a mission’ ”, aldus juryvoorzitter Yolande van der Meulen van de provincie Noord-Brabant. “Dit concept biedt veel kansen om jongeren vanuit hun eigen leefwereld meer bij de natuur te betrekken. En dat is waar we vanuit de provincie naar op zoek zijn”.

Alle drie de gepresenteerde concepten zijn te zien op www.facebook.com/greenbattlebrabant

Categorie:
Provincie: