maandag, 1. februari 2016 - 9:12 Update: 01-02-2016 12:20

Ontsnapte tbs'er, Luciano D., doet aangifte tegen agent

Beschoten voorvluchtige jeugd-tbs'er doet aangifte tegen agent
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Luciano D., de 18-jarige jongen die vorige week op de vlucht sloeg, toen de politie hem wilde aanhouden, heeft aangifte tegen de agent gedaan.

Luciano D. werd bij de mislukte arrestatie in zijn arm geschoten. De advocaat van Luciano D., Chrissy Stroobach, vindt dat de agent die op de bestuurder schoot, buitenproportioneel heeft gehandeld. Stroobach tegen AT5: 'Ik denk dat je vraagtekens kunt stellen bij de vraag of de agent überhaupt had mogen schieten.' Een kogel doorboorde de arm van Luciano D. Stroobach: 'Als hij wel had mogen schieten, dan had het ook op een andere manier gekund. Hij had ook op de banden kunnen schieten, hij had eerst een waarschuwingsschot kunnen lossen, hij had in ieder geval moeten zeggen dat hij van plan was om te gaan schieten.'

In de media kreeg een filmpje van de poging om D. in te rekenen veel aandacht. Op het filmpje is te zien hoe de politie de auto staand hield en drie mannen, nadat de politie een paar schoten had gelost, uit het voertuig kwamen. Alleen Luciano D. stapte niet uit, maar gaf volgas en ging ervandoor. Daarop loste een agent enkele schoten, onder meer op het zijraam. Drie dagen later werd D. alsnog gearresteerd toen hij zijn schuilplaats verliet in Amsterdam-West.

D. zat in een justitiële jeugdinrichting in Lelystad vanwege jeugd-tbs, maar mocht naar een begrafenis van een goede vriend. Op die dag wist hij te ontsnappen aan zijn begeleiders.

 

Categorie:
Provincie: