woensdag, 3. februari 2016 - 10:05 Update: 03-02-2016 15:23

'Politie te veel bezig met boeven vangen in plaats van openbare orde'

SMV: 'Politie te veel bezig met boeven vangen en te weinig op straat'
Foto: Archief FBF
Den Haag

Volgens de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) richt de politie zich te veel op boeven vangen en is zij te weinig bezig met de openbare orde op straat.

Gemeenten zouden zich daarom genoodzaakt zien om deze taak zelf in te vullen. Dit melden verschillende media woensdag. SMV in de media: 'In de praktijk zien wij dat vele politietaken zijn overgenomen door een bonte verzameling van BOA's, stadswachten, particuliere beveiligers en wat al niet meer, die veelal van een ander niveau zijn dan de politie.' En verder: 'Boeven vangen is natuurlijk belangrijk, maar een goede wijkagent hoort en ziet alles als die toegankelijk is. Daardoor kunnen grote zaken, ook als het gaat om terreur, worden voorkomen.'

Oorzaak is gelegen is het feit dat de korpschef het beheer over de hele politie in handen heeft. Dit is sinds de invoering van de Nationale Politie. De korpschef is verantwoording schuldig aan de minister van Veiligheid en Justitie. De SMV onder leiding van Pieter van Vollenhoven wil nu dat een deel van de politietaken weer wordt overgebracht naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en wordt weggehaald bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Zolang de politie onder Veiligheid en Justitie valt, bestaat het risico dat het vangen van boeven prioriteit krijgt, en niet aan het handhaven van de openbare orde, vindt de stichting.